sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
28,9454
EURO
31,8167
ALTIN
1.902,94
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
13°C
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
İlaç kurunda Avro değeri yüzde 36,77 arttırıldı . Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karar ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında avro kurunda yüzde 36,77’lik artış yapıldı.     avro kuru Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek...
14/12/2022 12:04
Kızılay´ın başkanı Kerem Kınık´ın görevden alındığı iddiaları ortalığı karıştırdı. Önce Kızılay´ın, Haluk Levent´in kurucusu olduğu Ahbap derneğine çadır satması, sosyal medyada gündeme oturmuş ve oldukça eleştirilmişti. Ardından Kınık´ın katıldığı bir programda Ahbap´a parasını geri ödemesi ile ilgili söze verdiği yanıt olay olmuştu. Konuşmaları ve iddialar henüz soğumamışken Kınık´ın öğretmeninin sosyal...
28/02/2023 15:28
Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya’da sağlık personeli maaşları oldukça iyi durumdadır. Almanya hastanelerinde ve sağlık tesislerinde görev alan doktor ve sağlık personellerinin maaşları, tecrübelerine ve uzman oldukları branşlara göre farklılık göstermektedir. Almanya’da en çok aranan meslek gruplarından biri olan sağlık personellerinin aldıkları maaş ortalamaları da, diğer meslek gruplarına...
16/02/2021 21:15
Türk ilaç sektörünün öncü şirketlerinden olan ve 1983 yılından itibaren Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde faaaliyetlerini başarıyla yürüten; farklı tedavi alanlarında lider markalarıyla hastaların hayatında fark yaratan Sanovel’de Hülya Yalın’ın 1 Ağustos tarihi itibarıyla CEO olarak atamasıyla birlikte yeni bir dönem başlıyor. İlaç endüstrisinde başarılarıyla etkili izler bırakan liderlerden Hülya Yalın, İsveç Vaxjö Üniversitesi...
08/08/2022 11:38

Malpraktis Davaları ve Dava Örnekleri

Malpraktis Davaları ve Dava Örnekleri

Malpraktis Davaları ve Dava Örnekleri ; Bilineceği üzere tıbbi standartlar gereğince hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hastaların karşısında sahip olması gereken yasal yükümlülükler belirlenmiştir. Buna karşın bazı aksaklıklar ya da ilgisizlik durumları sebebiyle hastaneler, poliklinikler, sağlık kuruluşları ve benzeri alanlarda çoğunlukla hekimlerden kaynaklanan ciddi hatalar ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz sağlıkla ilgili olumsuzlukların yasal sınırlarının mahkemelerce denetlenmesini sağlayan Malptraktis davaları nedir?

Bazı olumsuzlukların ortaya çıkması ile hastaların yapılan operasyonlar ya da müdahaleler sonucunda sağlık açısından bir zarar görmeleri halinde yasal yükümlülükler hekim ve gerekli sağlık kuruluşlarına tabi olacak şekilde belirlenmiştir. Malpraktis davaları da bu kapsamda hekimlerin, polikliniklerin ve hastanelerin yasalarca yükümlü oldukları görev ve sınırların dışına çıkılması durumunda hastaların zarar görmesi üzerine başvurabilecekleri yasal hak taleplerinin iletilebildiği davalardır.

Malpraktis Davaları

Malpraktis Davası Nedir?

Tıbbi Malpraktis ya da daha çok bilinen ismiyle doktorun tıbbi uygulama hatası, hekimlerin veya sağlık kuruluşlarının ilgisizliği, bilgisizliği veya deneyimsizliği ile ortaya çıkan durumlara denmektedir. Dolayısıyla doktorlar tarafından sahip olunması zorunlu olan yükümlülükler yasalar ile Malpraktis adı altında sınırları çizilmiştir.

Bu kapsamda hastaların eksik ya da yanlış tedavi görmesi, doktor tarafından gerekli olan ilginin gösterilmemesi, sağlık kuruluşlarının üzerlerine düşen görevleri yerine getirmemesi veya eksik bakım hizmetlerinin hastalara sağlanmış olması durumlarının tamamına Tıbbi Malpraktis adı verilmektedir.

Malpraktis davası belirtilmiş olduğu gibi doktorların veya sağlık kuruluşlarının yasal çerçevesinde sınırları çizilmiş görev ve yetkileri olması gerektiği gibi kullanmamış olması, gerekenlerin yapılmamış olası ve ya eksik düzeyde bakım hizmetlerinin gerçekleşmesi durumlarında hastaların sağlık kuruluşları veya sorumlu hekimlere karşı kullanabilecekleri yasal haklara denmektedir.

Malpraktis Davası Ne İşe Yarar?

Malpraktis davası en genel anlamıyla hastaların tıbbi müdahaleler ve doktor ya da sağlık kuruluşlarından kaynaklanan hatalar sonucunda tazminat alabilmesine veya bu hatalar karşısında sorumluların cezalandırılmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla bu davalar hasta haklarının korunması ve doktor ya da sağlık kuruluşlarının üzerine düşen görevleri yerine getirmeleri amacıyla uygun mahkemelere başvurularak yasal hakların korunmasını sağlar.

Bu noktada en temel belirleyici tıp biliminin standardize edilmiş olan ve etik sınırlar içerisinde ortaya konmuş olan genel hasta bakım şartlarıdır. Hastaların en doğru ve etkili şekilde bakılmaları ve bu kapsamda gerekli olan tüm müdahalelerin yapılması doktor ve sağlık çalışanlarına yükümlü kılınmıştır. Dolayısıyla Malpraktis Davası, tıbbi müdahaleler sonucunda yaşanabilecek aksaklıkların veya sağlık sorunlarının önlenmesi ve süreç sonrasında hastaların haklarının korunabilmesi adına temel ve son derece belirleyici bir öneme sahiptir.

Ayrıca bilineceği üzere özellikle kritik operasyonlar öncesinde hastalara bu operasyona gireceğine dair onay belgesi sunulmaktadır ve hastalardan operasyonunun onaylanması talep edilmektedir. Bu durum doktor ve sağlık kuruluşlarının sorumluluklarına kısmen azaltıyor olmakla birlikte tamamen ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla herhangi bir Tıbbi Malpraktis durumunun yaşanmaması adına hastalar yapılacak müdahaleyi yasal olarak onaylamış olsa da hekim ve sağlık kuruluşlarının etik ve teknik temelli olan yasal yükümlülükleri devam etmektedir.

Malpraktis Davası Şartları

Malpraktis davası açabilmek adına tahmin edileceği üzere belli şartlar bulunmaktadır ve bu şartlar doktor ile hasta haklarının eşit şekilde korunabilmesi üzerine inşa edilmiştir. Dolayısıyla operasyonlar ya da müdahaleler sonrasında ortaya çıkabilecek tüm komplikasyonlar ya da stabilizasyonlar doktor veya sağlık merkezi temelinde gerçekleşmemektedir.

Bu kapsamda Malpraktis Davası şartları genel hatlarıyla şu şekildedir;

  • Gerekli olan testler yapılmadan hastalık teşhisinin konulması
  • Yanlış kan grubu tespiti
  • Bakım aşamasında bozuk yiyeceklerden kaynaklanan zehirlenmeler
  • Bakım aşamasında yeterli düzeyde ısıtma yapılmaması sonucunda hastalığın daha da ağır bir vaziyet alması
  • Cerrahi müdahaleler kapsamında kullanılan araç ve gereçlerin işlevsiz, bozuk ya da kullanılamaz olması
  • Ruhsal sorunlardan sonra gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda intihar yaşanması
  • Gibi temel durumlar ile karşılaşılması halinde Malpraktis davası şartları için uygun bir zemin oluşmuştur.

Malpraktis Davaları Örnekleri

Malpraktis davaları örnekleri kapsamında Yargıtay tarafından verilen bir kalp krizi davası açık ve belirgin bir önek olarak kabul edilebilir. Bu dava kapsamında davalı olan hasta, by-pass operasyonu sırasında kalp içerisinde sargı bezi unutulduğu gerekçesiyle Yargıtay’a başvurmuştur. Yapılan başvurusu söz konusu adli makamca denetlenmiş ve kusurdan kaynaklanan sorumluluk belirlenerek davalı maddi olarak cezalandırılmıştır.


Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız 

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.