sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
34,3349
EURO
37,5452
ALTIN
3.022,38
BIST
8.618,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
11°C
Ankara
11°C
Açık
Çarşamba Açık
13°C
Perşembe Açık
14°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
  Menarini Türkiye’nin iş hayatına yeni başlayacak gençlerin  kariyerlerlerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Uzun Dönem Staj Programı “M-Future” 17 Ekim’de başladı. Menarini Türkiye M-Future Uzun Dönem Staj Programı’na katılan öğrencilerin ilaç sektörüyle ilgili tecrübe kazanmaları ve üniversitede okurken çalışma hayatını da deneyimlemeleri amaçlanıyor.  Menarini Türkiye’nin kariyer yolculuklarına yeni başlayacak olan üniversite ve yüksek lisans öğrencilerine öğrenim hayatları devam ederken...
26/10/2022 11:09
İşte Asgari Ücrete Zam Tahminleri: 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor. 11 Aralık’ta yapılan ilk toplantının ardından asgari ücret belirleme aşamalarındaki takvim oluşturularak, yapılan çalışmalar paylaşıldı. Sosyal diyalog vurgusunun öne çıktığı ilk toplantıda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 5 kişilik heyetler yer...
17/12/2023 11:10
Sosyal Hizmet ve ilgili diğer mesleklerin, teknoloji gelişirken ve nüfus değişirken gelecekte karşılaşılacak hızlı değişim ve büyümeden etkilenme potansiyeli son derece yüksek. Bu durum özellikle yapay zeka uygulamaları için geçerli. Yapay Zeka (AI-artificial intelligence), basitçe söyleyecek olursak normalde insanlar tarafından alınan kararların makineler ya da bilgisayarlar tarafından vermesini sağlayan bir dizi...
02/10/2019 20:10
Yurtdışında tıp fakültesi okumak, her geçen gün daha fazla öğrencinin düşündüğü ve gerçekleştirmek için araştırmalar yaptığı eylemler arasındadır. Bu bağlamda yurtdışında okumak için ne yapmalıyım sorusu yöneltilmektedir. Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, bu noktada hangi ülkede okumak istediğinize bağlı olarak şartlar daha farklı olacaktır. Çoğu ülkede üniversiteye geçiş yöntemi Türkiye’ye...
31/08/2021 14:00

Türk Bilim İnsanları Hücre Sayım Cihazı Geliştirdi

Türk Bilim İnsanları Hücre Sayım Cihazı Geliştirdi

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde (İBG) görevli Türk bilim insanları, piyasadaki örneklerine göre daha yüksek kapasite ve daha düşük hata oranına sahip hücre sayım cihazı geliştirdi.

Türk Bilim İnsanları Hücre Sayım Cihazı Geliştirdi: İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nde (İBG) görevli Türk bilim insanları, piyasadaki örneklerine göre daha yüksek kapasite ve daha düşük hata oranına sahip hücre sayım cihazı geliştirdi.

İBG’de araştırma grup lideri olarak görev yapan Dr. Arif Engin Çetin, 10 ay önce biyomedikal mühendisliği bölümü öğrencileri ile yerli hücre sayım cihazı geliştirmek için çalışma başlattı.

TÜBİTAK’ın destek verdiği projede bilim insanları, muadilleri yüksek maliyetlerle ithal edilen ve hücrelerin canlılığını gösteren hücre sayım cihazı için görüntü işleme teknolojisi ve özgün bir donanım geliştirdi.

Dr. Çetin, kansere yönelik ilaç araştırmalarında etken molekülün işe yarayıp yaramadığının belirlenmesi işleminde bu cihazların doğru ölçüm yapmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Çetin, dünyada farklı sistemleri kullanan çok sayıda ölçüm cihazı bulunduğunu işaret etti.

Yaklaşık 45 bin liralık projeyle geliştirdikleri cihazın en yüksek teknolojiyi kullandığını aktaran Çetin, piyasada performansı iyi olmayan muadillerinin 120 bin liradan başladığını, iyi bir cihazın ise 300 bin lira civarında değer bulduğunu aktardı.

Saniyeler İçinde Binlerce Hücre Sayılabiliyor

Rakip ürünlere göre daha çok örnek tarayabilen bir cihaz geliştirdiklerini dile getiren Çetin, “Geliştirdiğimiz cihazla 4 saniye içinde 3 bin hücre sayabiliyoruz. Bu, hata oranında yüzde 3’ün altına ulaşmamızı sağlıyor. Ticari birçok örneğin yüzde 10 ila 20 arasında hata payı var, biz bunu yüzde 3’ün altına indirdik.

Biz bu projeyi 2 lisans öğrencimle yaptık. Mütevazı bütçeler ve lisans öğrencileriyle Türkiye’de yüksek teknolojili ürünlerin üretildiğini göstermek istedik. 10 ay gibi kısa bir sürede tıp ve yaşam bilimi alanlarında kullanılan elzem bir cihazı geliştirilebileceğimizi gösterdik”

Prototip ürünü ortaya koyduklarını, ürün için patent istemediklerini aktaran Çetin, kısa sürede seri üretimine geçilmesi için girişimde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Ekipte görev alan Avcı ise hücre sayımı sırasında bilim insanlarının laboratuvarda çok zaman geçirdiğini bu süreyi en aza indirmek için çalışma yaptıklarını ve başarılı olduklarını anlattı.

Yaşar da projede görüntü işleme ve tasarım gibi çalışmalar yaptığını, geliştirdikleri cihazla gurur duyduklarını söyledi.


Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.