Başlıklar
Uçuk Neden Çıkar? Genelde dudakta çıktığı için insanların yaşam kalitesini düşürmesi ile bilinen uçuk rahatsızlığı çok sık rastlanan bir durum haline gelmiştir. Vücuda alınan bazı virüslerin kalıcı olarak yerleşmesi ve vücudu terk etmemesinin yanı sıra duygusal olarak stresli anlarımızda vücudumuz zayıf düştüğü için kendini bir yara olarak gösterebilmektedir. Bu uçuklar genellikle uçuk kremi kullanılarak geçirilir. Halka arasında aft ile karıştırıldığı görülür. Bu virüsün vücuda alınmaması için temas ettiğimiz alanlara dikkat etmeli ya da temastan sonra el ve yüz temizliğini sağlamalıyız. Peki, uçuk neden çıkar?
Uçuğun Çıkma Nedenleri
Uçuk pek çok sebeple vücutta çıkabilmektedir. Dudaklarda ve gözlerde yer alan uçuklar genellikle virüslü yüzeyle temas edilmesinin ardından gerçekleşir. Genital bölgedeki uçuklar ise korunmasız cinsel ilişkilerin ardından oluşabilmektedir. Kadınlarda regl döneminde hormonların değişmesi de bir diğer uçuk sebebidir. Bu durum genital bölgedeki salgıların etkilenmesine ve virüsün ortaya çıkmasına sebep olur.
Uçuk nedenleri birden fazla sebebe bağlı olarak gelişir. Korunmasız cinsel ilişki, enfekte bölge ile temas bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ancak bunlar haricinde ameliyat nedeniyle de uçuk görülebilir. Bunun sebebi vücudun bağışıklık sisteminin yaşanan sağlık durumundan dolayı zayıf hale gelmesidir. Stres, endişe, kaygı ve korku da uçuğun sebepleri arasındadır. Herkesin yaşadığı uçuk sebebi farklıdır. “Uçuğa hangi vitaminin eksikliği sebep olur?” sorusunun cevabı hiç biridir. Uçuk bir virüs sonucu oluşur. Herhangi bir vitamin eksikliğinden oluşmaz.
Uçuk da her virüs enfeksiyonu gibi çıkmadan önce bazı belirtiler verir. Bunlar;
Herpes simpleks isimli virüs halk arasında adı uçuk olarak bilinen enfeksiyona neden olan bir virüs türüdür. Virüsün uçuk sebebi olan iki türü bulunur. Bunlar Herpes Simpleks Tip-1 ve Herpes Simpleks Tip-2’dir. Bu virüsün vücudun herhangi bir yerinde hastalık yapması oldukça muhtemel olduğu gibi dudakta sebep olan virüs tipi genellikle Tip 1’dir. Bu virüs insandan insana kolaylıkla bulaşır, kaynağı da insandır. Virüs, vücuda bir kez girdiğinde giderilemez ve orada kalır. Belirti oluşturmayan vakalar oldukça yaygın olmasının yanı sıra özellikle yeni doğan bebeklerde uçuk ölüme kadar götürebildiği için dikkatli olunması gerekir.
Herpes Simplex cildimizde dudağı, genital bölgeyi ve sinir sistemini doğrudan etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Herpes Simplex Virüsü iki türden oluşur, bunlardan birincisi HSV Tip 1’dir. Çoğunluğun muzdarip olduğu virüstür, genellikle yüz bölgesini etkilemektedir ve soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Diğer tür ise HSV Tip 2’dir. Cinsel yollarla bulaşır ve genital bölgede enfeksiyon oluşturur. Her iki virüs de gözü etkilese de Tip 1 gözün çoğunlukla etkilendiği türdür. Bu tür çok bulaşıcıdır ve enfeksiyona sahip birine dokunulmasıyla ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla bu virüs insanlara çocukluk döneminde bulaşır. İlk enfeksiyonun ardından sakin bir döneme geçer, cildin veya gözün sinir hücrelerinde saklanır. Bazı zamanlar tekrar aktif hale gelir ve uçuklara neden olur.
Herpes Simpleks virüsü bulaştığında her iki tipi de bulaşabilmektedir. Ancak sıklıkla HSV 2 denilen virüsün genital bölge kaynaklı olduğunu ve korunmasız cinsel ilişkiler nedeniyle bulaştığı unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra HSV 2 virüsü haricinde pek çok virüs de korunmasız ilişkiler nedeniyle kapılabilir. Bunun sonucu olarak HSV 2 görülen bireylerde diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar olup olmadığı mutlaka test edilmesi gerekir.
Uçuk virüsü vücuda bir kere yerleştiğinde tedavisi ya da vücuttan ayrılması mümkün olmuyor. Hastalık iyileşse bile virüs sinir düğümlerine yerleşerek vücutta kalıcı hale geliyor ve bazı zamanlar uyku dönemine giriyor. Bağışıklık sisteminin zayıflığı, duygusal anlamda yorucu zamanlar veya hormonal değişiklikler bu hastalığın tekrar nüksetmesine sebep olabiliyor. Güneş ışığına fazla maruz kalmakta bir diğer uçuk sebebi olabilir. Kişilerin uçuk virüsüne sahip olması durumunda bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi ya da takviye besinler alması ve tedavinin olumlu yanıt vermesi virüsün tekrarlamaması açısından büyük önem arz etmektedir. Uçuğun çıktığı dönemlerde uçuk kremi kullanılabilir.
Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ