sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
28,9454
EURO
31,8167
ALTIN
1.902,94
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
13°C
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin birden fazla yerde çalışma kuralları yeniden düzenlendi. Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının tesis, hizmet ve personel standartlarını yükseltmek amacıyla hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelik...
02/10/2019 07:21
     TIBBİ CİHAZ SATIŞ, REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1- 15/5/2014 tarihli ve 29001 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliğinin 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(1) Bu Yönetmelik; 2/6/2021 tarihli ve 31499 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi...
27/05/2023 14:26
  Çocuk istismarı olaylarının yaşanıyor olması konuyla ilgili araştırmaların da artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de çocuk istismarı nedir ve çocuk istismarı cezası ne kadar gibi sorular en fazla aranan konular arasında yer almaktadır. Çocuk istismarı ve ihmalinin uyarı işaretleri her zaman açık ve net değildir. Ancak bir sorunun belirtilerini...
21/02/2021 19:20
  Son adet kanaması olarak bilinen menopoz, kadınlarda belirli bir yaştan sonra görülmektedir. Menopoz ile birlikte kadınlarda adet kesilmesi yaşanmakta ve doğurganlık bitmektedir. Genel olarak Türkiye’deki kadınların 48-49 yaşından itibaren menopoza girdiği bilinmektedir. Bazı durumlarda kadınların daha erken yaşlarda menopoza girdiği bilinmektedir. Peki ama erken menopoz nedir? Erken menopozun belirtileri...
02/03/2021 18:58

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk Neden Çıkar?

 

Uçuk Neden Çıkar? Genelde dudakta çıktığı için insanların yaşam kalitesini düşürmesi ile bilinen uçuk rahatsızlığı çok sık rastlanan bir durum haline gelmiştir. Vücuda alınan bazı virüslerin kalıcı olarak yerleşmesi ve vücudu terk etmemesinin yanı sıra duygusal olarak stresli anlarımızda vücudumuz zayıf düştüğü için kendini bir yara olarak gösterebilmektedir. Bu uçuklar genellikle uçuk kremi kullanılarak geçirilir. Halka arasında aft ile karıştırıldığı görülür. Bu virüsün vücuda alınmaması için temas ettiğimiz alanlara dikkat etmeli ya da temastan sonra el ve yüz temizliğini sağlamalıyız. Peki, uçuk neden çıkar?

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuğun Çıkma Nedenleri

Uçuk pek çok sebeple vücutta çıkabilmektedir. Dudaklarda ve gözlerde yer alan uçuklar genellikle virüslü yüzeyle temas edilmesinin ardından gerçekleşir. Genital bölgedeki uçuklar ise korunmasız cinsel ilişkilerin ardından oluşabilmektedir. Kadınlarda regl döneminde hormonların değişmesi de bir diğer uçuk sebebidir. Bu durum genital bölgedeki salgıların etkilenmesine ve virüsün ortaya çıkmasına sebep olur.

Uçuk nedenleri birden fazla sebebe bağlı olarak gelişir. Korunmasız cinsel ilişki, enfekte bölge ile temas bunlara örnek olarak gösterilebilir. Ancak bunlar haricinde ameliyat nedeniyle de uçuk görülebilir. Bunun sebebi vücudun bağışıklık sisteminin yaşanan sağlık durumundan dolayı zayıf hale gelmesidir. Stres, endişe, kaygı ve korku da uçuğun sebepleri arasındadır. Herkesin yaşadığı uçuk sebebi farklıdır. “Uçuğa hangi vitaminin eksikliği sebep olur?” sorusunun cevabı hiç biridir. Uçuk bir virüs sonucu oluşur. Herhangi bir vitamin eksikliğinden oluşmaz.

Aft ile Uçuğun farkı nedir?

  • Halk arasında birbirine benzer şekilde dudak kenarında görülebilen aft ve uçuk karıştırılabilir. Aralarındaki farklar;
  • Aft yalnızca ağzın içinde oluşur.
  • Uçuk bazen ağız içinde oluşabilse de çoğunlukla ağız dışında oluşur.
  • Aft bulaşıcılık özelliği taşımazken uçuk bulaşıcıdır.
  • Aftın oluşum sebebi belirlenememiştir uçuk ise bir virüs enfeksiyonudur.

Belirtileri Nelerdir?

Uçuk da her virüs enfeksiyonu gibi çıkmadan önce bazı belirtiler verir. Bunlar;

  • Kaşıntı
  • Ateş
  • Dudaklarda karıncalanma yaşanması
  • Dudaklarda ve ağızda kuruluk
  • Dudaklarda, diş etlerinde, ağzın çatısında veya yanakların içinde küçük şişlikler
  • Şişen lenf bezleri
  • Kas ağrıları
  • Deride su toplama
  • Kızarıklık gibi belirtilerdir.
  • Genital bölge uçukları belirtileri;
  • Genital bölgelerde batma ya da karıncalanma
  • Küçük ağrılı kırmızı yaralara dönüşen genital bölgede küçük şişlikler
  • Cinsel organlarda kızarıklık veya çatlak cildi andıran yaralar

Dudakta Uçuğa Sebep Olan Virüs Nedir?

Herpes simpleks isimli virüs halk arasında adı uçuk olarak bilinen enfeksiyona neden olan bir virüs türüdür. Virüsün uçuk sebebi olan iki türü bulunur. Bunlar Herpes Simpleks Tip-1 ve Herpes Simpleks Tip-2’dir. Bu virüsün vücudun herhangi bir yerinde hastalık yapması oldukça muhtemel olduğu gibi dudakta sebep olan virüs tipi genellikle Tip 1’dir. Bu virüs insandan insana kolaylıkla bulaşır, kaynağı da insandır. Virüs, vücuda bir kez girdiğinde giderilemez ve orada kalır. Belirti oluşturmayan vakalar oldukça yaygın olmasının yanı sıra özellikle yeni doğan bebeklerde uçuk ölüme kadar götürebildiği için dikkatli olunması gerekir.

Gözde Uçuğa Sebep Olan Virüs Nedir?

Herpes Simplex cildimizde dudağı, genital bölgeyi ve sinir sistemini doğrudan etkileyen bir enfeksiyon türüdür. Herpes Simplex Virüsü iki türden oluşur, bunlardan birincisi HSV Tip 1’dir. Çoğunluğun muzdarip olduğu virüstür, genellikle yüz bölgesini etkilemektedir ve soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Diğer tür ise HSV Tip 2’dir. Cinsel yollarla bulaşır ve genital bölgede enfeksiyon oluşturur. Her iki virüs de gözü etkilese de Tip 1 gözün çoğunlukla etkilendiği türdür. Bu tür çok bulaşıcıdır ve enfeksiyona sahip birine dokunulmasıyla ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla bu virüs insanlara çocukluk döneminde bulaşır. İlk enfeksiyonun ardından sakin bir döneme geçer, cildin veya gözün sinir hücrelerinde saklanır. Bazı zamanlar tekrar aktif hale gelir ve uçuklara neden olur.

Cinsel Organlarda Çıkan Uçuk

Herpes Simpleks virüsü bulaştığında her iki tipi de bulaşabilmektedir. Ancak sıklıkla HSV 2 denilen virüsün genital bölge kaynaklı olduğunu ve korunmasız cinsel ilişkiler nedeniyle bulaştığı unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra HSV 2 virüsü haricinde pek çok virüs de korunmasız ilişkiler nedeniyle kapılabilir. Bunun sonucu olarak HSV 2 görülen bireylerde diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar olup olmadığı mutlaka test edilmesi gerekir.

Uçuk Tedavisi

Uçuk virüsü vücuda bir kere yerleştiğinde tedavisi ya da vücuttan ayrılması mümkün olmuyor. Hastalık iyileşse bile virüs sinir düğümlerine yerleşerek vücutta kalıcı hale geliyor ve bazı zamanlar uyku dönemine giriyor. Bağışıklık sisteminin zayıflığı, duygusal anlamda yorucu zamanlar veya hormonal değişiklikler bu hastalığın tekrar nüksetmesine sebep olabiliyor. Güneş ışığına fazla maruz kalmakta bir diğer uçuk sebebi olabilir. Kişilerin uçuk virüsüne sahip olması durumunda bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi ya da takviye besinler alması ve tedavinin olumlu yanıt vermesi virüsün tekrarlamaması açısından büyük önem arz etmektedir. Uçuğun çıktığı dönemlerde uçuk kremi kullanılabilir.

Uçuk Çıkmaması İçin Yapılması Gerekenler

  • Tanınmayan kişilerle temastan kaçınmalı ve korunmasız cinsel ilişkilerde bulunmamak gerekir. Ortak eşya kullanımından uzak durmak gerekmektedir.
  • Virüsün hastalık yapmasını engellemek ya da nüksetmesinin önüne geçmek için bağışıklık sistemini güçlendirilmelidir. Yorgunluk, alkol, beslenme bozukluğu, stres gibi durumlardan uzak kalınmalıdır.
  • Hastalık lezyonlarının en büyük sıkıntılarından biri de kolayca bakteri ile tekrar enfeksiyon haline gelerek derin ve iz bırakan ülserler olabilmesidir. Bu nedenle enfeksiyon dönemlerinde mutlaka tek kullanımlık havlular kullanılmalıdır.
  • Bakteri varlığı olduğu kesinleştiğinde doktor kontrolünde antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır. Genital bölgede uçuk önemsiz denerek geçiştirilmemeli ve mutlaka doktor kontrolüne girilmelidir. Uçuk zannedilen yaralar daha büyük ve ölümcül hastalıkların belirtileri olabilir.

 


Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.