sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
20,7954
EURO
22,3628
ALTIN
1.312,464
BIST
4.886,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
20°C
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
3600 Ek Gösterge Nedir, Ek Gösterge Verilecek mi? Türkiye’nin yarayan kanası olan ve özellikle kamuda istihdam olanlar için son derece kritik bir öneme sahip olan 3600 ek gösterge nedir? Bilineceği üzere kamu çalışanlarının aktif olarak çalıştıkları süre içerisinde ve emekli olduktan sonra alacakları maaşlar konusunda belirleyici olan birçok faktör bulunmaktadır....
23/08/2021 19:39
Günümüzde özellikle kurumsal dünya üzerinde en temel misyonlardan birine sahip olan stajyerlerin görevlerine başlama süreçleri ise yaptıkları işler kadar zorlayıcıdır. Bu bağlamda özellikle lise ve üniversite öğrencileri tarafından en çok merak edilen konuların başında staj başvurusu nasıl yapılır? Gelmektedir. Bazı şartlar altında öğrencilerin öğrenim hayatını tamamlayabilmeleri adına şart olarak koyulan...
23/04/2021 20:59
Malpraktis Davaları ve Dava Örnekleri ; Bilineceği üzere tıbbi standartlar gereğince hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hastaların karşısında sahip olması gereken yasal yükümlülükler belirlenmiştir. Buna karşın bazı aksaklıklar ya da ilgisizlik durumları sebebiyle hastaneler, poliklinikler, sağlık kuruluşları ve benzeri alanlarda çoğunlukla hekimlerden kaynaklanan ciddi hatalar ortaya çıkabilmektedir. Bu tarz sağlıkla ilgili...
24/04/2021 20:03
Türkiye’nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim, eczacılık sektörünün gelişimine katkı sunmak ve sektördeki nitelikli iş gücünü desteklemek amacıyla ‘İlaç Gibi Gelecek’ programını hayata geçirdi. Online ve yüz yüze eğitimleri tamamlayan eczacılık fakültesi öğrencileri, 5 ay sürecek çalışma deneyimi için sahaya indi. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “İlaç sektöründeki liderliğimizin...
19/09/2022 13:50

Yapay Zeka ve Sosyal Hizmet

Yapay Zeka ve Sosyal Hizmet

Sosyal Hizmet ve ilgili diğer mesleklerin, teknoloji gelişirken ve nüfus değişirken gelecekte karşılaşılacak hızlı değişim ve büyümeden etkilenme potansiyeli son derece yüksek. Bu durum özellikle yapay zeka uygulamaları için geçerli.

Yapay Zeka (AI-artificial intelligence), basitçe söyleyecek olursak normalde insanlar tarafından alınan kararların makineler ya da bilgisayarlar tarafından vermesini sağlayan bir dizi teknolojiyi tanımlar. Bunlar nelerdir ve sosyal hizmet açısından ne tür farklar yaratabilirler kısaca değerlendirmek istedim bu yazımda. Umarım alanda çalışan ve eğitimine devam edenler açısından bilgilendirici olur.

Duygusal Destek Teknolojisi

Bir bilgisayar kullanarak duygusal destek sağlamadaki ilk girişim muhtemelen 1964 yılında Joseph Weizenbaum tarafından geliştrilen ELIZA yazılımıydı. Yazılım eşleşen model aracılığıyla, kullanıcılarla yapılan konuşmaları sürdürmek için empati ifadeleri ile açık uçlu sorulara cevap verebiliyordu. Güncel bir uygulama olarak XiaoIce de yine böyle bir uygulamadır.

XiaoIce’in temel tasarım amacı, kullanıcıların uzun süreli, duygusal bağlantılar kurdukları bir AI arkadaş olmasıdır. Açık alan bir sosyal chatbot olarak insan kullanıcılarla uzun süreli ilişkiler kurabilmesi; XiaoIce’ı sadece erken dönemdeki sohbet araçlarından değil, aynı zamanda Apple Siri, Amazon Alexa, Google Asistan ve Microsoft Cortana gibi yakın dönemde geliştirilen diğer yapay sohbet AI kişisel asistanlarından da ayırmaktadır.

Bir başka örnek; açık kaynak kodlu Replika’dır. Bu teknolojiler geliştikçe yalnızlıkla mücadele eden insanlar için duygusal destek seçeneklerimiz de artacaktır.

Dijital Psikoterapi

Dijital psikoterapi, çevrimiçi ve elektronik terapi seçeneklerini içerir. Bunun bir örneği, katılımcıların internet üzerinden bilişsel davranışçı terapi (BDT) almak için kullandıkları zengin medya içerikli bir web uygulaması olan Uykusuzluk İçin Elektronik BDT (Electronic CBT-cognitive behavioral therpy- for Insomnia)’dir. Bir diğeri Thrive programıdır.

Internette sıklıkla rastladığımız BDT’nin başarılı denemelerinde kullanılan diğer programlara benzemektedir. Thrive arayüz etkileşimlidir ve içeriği hasta girdisine uyarlanabilir. Thrive, davranışsal aktivasyon, bilişsel yeniden yapılandırma ve sosyal beceri eğitimi tekniklerine dayanan üç tabanlı bir BDT modülü içerir.

Bu programlar şu anda çok fazla yapay zeka kullanmıyor olsa da, gelecekte müracaatçılar arttıkça (bu arada sosyal hizmet alanında danışanlara ya da ihtiyaç sahibi bireylere ve mağdurlara genel olarak müracaatçı denmektedir) adapte edildiklerini ve içerik etkinliklerinin artacak şekilde değiştirildiklerini görebileceğiz.

Dijital BDT programları daha fazla araştırıldıkça ve arttıkça, kullanıcıları da artacaktır. Çünkü, dijital psikoterapi yüzyüze terapi ya da danışmanlık/mentorluk almaktan daha ucuz ve daha az zaman almaktadır. Bu durum danışmanlık ya da terapistlik ihtiyacının kalmayacağı anlamına gelmez. Bu sadece yapay zeka seçeneklerini düzenleme alanına uyum sağlamayı gerektirecektir. Bu programların sunulması çok daha ucuzdur (tam terapi sunmak yerine tam otomatik ya da profesyonel bir “koçluk” modelini kullanmak) ve bu nedenle terapistler için giderek daha yaygın bir seçenek olabilir.

Karar Verme Araçları

Karar verme araçları, potansiyel olarak teknoloji ve yapay zekanın en heyecan verici kullanımıdır. Bu teknoloji örneğin; İngiltere’de çocuk koruma çalışmalarında, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’da aile için şiddeti önleme ile şiddet erken uyarı sistemlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Gelecekte yapay zekayı özellikle sosyal inceleme dosyalarında bulunan yüzlerce değişkeni birbiriyle karşılaştırarak yardım, koruma ve önlemede başarı oranlarımızı artırmaya ve hata payı olmadan riskleri hesaplamaya entegre etmemizi sağlayacaktır. Böyle oluşturulan sosyal inceleme ve raporlar mahkemelerin, sağlık çalışanlarının ve sosyal hizmetlerin vereceği kararlardaki objektifliği artıracaktır. Sosyal inceleme, karar ve müdahale arasındaki gecikmeyi önleyerek hızlı bir müdahale sağlayacağından ölümleri, taciz, tecavüz ve intiharları önlemede, çocuk koruma, boşanma ve velayet davalarında sağlıklı kararlar vermede önemli bir kolaylık sağlayacaktır.

Sonuç olarak; yapay zekanın, insanlara daha fazla duygusal destek vererek, çocuk koruma ve diğer sosyal çalışma alanlarını iyileştirmek için dijital psikoterapi ve karar destek araçları sağlayarak hayatımızı iyileştirme, sosyal hizmet alanındaki uygulamaları kolaylaştırma, güvenirliğini artırma potansiyeli vardır. Bu heyecan verici olmakla birlikte, özellikle bilgilendirilmiş onam almada yaşanacak sorunların tam olarak çözülemeyişi ve profesyonellerin deneyime dayanan bilgece sezgilerinin devre dışında bırakılmasının çok eleştirileceği de açıktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Pegg, D. & McIntyre, N. (2018) Child abuse algorithms: from science fiction to cost-cutting reality. Retrieved from https://www.theguardian.com/society/2018/sep/16/child-abuse-algorithms-from-science-fiction-to-cost-cutting-reality

Whiteside, U., Richards, J., Steinfeld, B., Simon, G., Caka, S., Tachibana, C., Stuckey, S., … Ludman, E. (2014). Online cognitive behavioral therapy for depressed primary care patients: a pilot feasibility project. The Permanente journal18(2), 21-7.

Zhou, L., Gao, J., Li, D. & Heung-Yeung, S. (2018) The Design and Implementation of XiaoIce, an Empathetic Social Chatbot. Journal of Human and Computer Interaction.

 Kaynak  : Şengül Hablemitoğlu

 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.