Başlıklar
Yurtdışında tıp fakültesi okumak, her geçen gün daha fazla öğrencinin düşündüğü ve gerçekleştirmek için araştırmalar yaptığı eylemler arasındadır. Bu bağlamda yurtdışında okumak için ne yapmalıyım sorusu yöneltilmektedir. Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, bu noktada hangi ülkede okumak istediğinize bağlı olarak şartlar daha farklı olacaktır.
Çoğu ülkede üniversiteye geçiş yöntemi Türkiye’ye göre farklıdır. Ülkemizde üniversitede okuyabilmek için iki aşamadan oluşan bir sınava girmek gerekmektedir. Ancak diğer pek çok ülkede lise puanı ya da sınavsız olarak üniversite eğitimi alınabilmektedir. Bu nedenle Türk öğrenciler istedikleri bölümlerde okuyabilmek ve donanımlı bir eğitim alabilmek için araştırmalar yapmaktadır. Yurtdışında okumak için en çok tercih edilen bölüm ise şüphesiz tıptır.
Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, ilk olarak eğitiminiz için bir ülke seçimi yapmanız gerekir. Zira yurtdışında tıp okumak için ne yapmalıyım sorusuna verilecek cevaplar, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse Kanada herhangi bir sınav olmadan üniversitelerine öğrenci kabul etmektedir. Kanada’da başarı için bakılan kriter ise lise not ortalamasıdır. Yurtdışında okumak istiyorsanız, gitmek istediğiniz ülkede belirtilen şartlara dikkat etmeniz gerekir. Şartlar ise genel olarak şu şekildedir:
Belirtili şartları kaydolacağınız okulun istek ve işleyişine göre yerine getirmeniz, yurtdışında okumanızı sağlayacaktır. Üstelik eğer üniversiteye geçiş için istenen notunuz yüksek olursa, burs alarak okumanız ve eğitim hayatınızda destek alabilmeniz mümkün hale gelecektir.
Yurtdışında tıp okumak, büyük bir prestij kazanmanızı sağlayacaktır. Zira doktorluk, evrensel olarak ihtiyaç duyulan en önemli mesleklerden bir tanesidir. Üstelik tıbbın evrensel olması sayesinde denklik süreci zor değildir. Bu sayede herhangi bir yurtdışı ülkesinde tıp okuyup mezun olursanız, çalışabileceğiniz ülkelerin sayısı çok fazla olacaktır.
Yurtdışında tıp bölümü okumak için mutlaka eğitim alacağınız ülkenin dilini iyi bilmeniz gerekir. Zira bölümünüzde alacağınız eğitim dilini bilmezseniz, okula kayıt dahi olamazsınız. Bu nedenle yurtdışında okumak için ne yapmalıyım sorusunun ilk cevabı, dil öğrenmek ve kendinizi dil anlamında geliştirmek olacaktır.
Dil öğrendikten ve üniversiteye geçiş için gerekli puan şartını sağladıktan sonra başvuru tarihlerini takip etmeniz ve zamanını kaçırmadan tıp fakültesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Eğer özel bir üniversiteye başvuruyorsanız ve notunuz istenen düzeyin de üstündeyse burslu bir şekilde okuyabilir ve kaydolduğunuz okulun tüm imkânlarından faydalanabilirsiniz.
Tıp okuduktan sonra, eğitim aldığınız ülkede rahatlıkla çalışabilirsiniz. Ancak eğer okuduğunuz ülkede çalışmak istemiyorsanız, denklik lamanız gerekecektir. Yurtdışında tıp okuyup Türkiye’ye geçiş yapmak için gerekli olan denklik, çoğu üniversitede bulunmaktadır. YÖK denkliği, dünya sıralamasında ilk 1000’e girebilmiş tüm üniversitelerce verilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ilk 500 üniversitenin verebildiği denklik, günümüzde 2 katına çıkartılarak çok daha kolay bir hale gelmiştir. Denklik konusunu özetlemek gerekirse, YÖK tarafından tanınan üniversitelerden YÖK denkliği alabilirsiniz.
Tıp denkliği, tıbbın evrenselliği sebebiyle çok rahat bir şekilde alınabilmektedir. Ancak yine de denkliğin sağlanabilmesi için denklik belgesinin alınması gerekmektedir. Kayıt olmak istediğiniz üniversitenin resmi internet sitesine göz atarak denklik ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmeniz mümkündür.
Yurtdışında tıp okumak istiyorsanız, araştırmanız gereken önemli hususlardan bir tanesi de yurtdışında tıp okuma fiyatları olacaktır. Yurtdışında tıp okuyabileceğiniz sayısız devlet ve özel üniversite bulunmaktadır. Bu nedenle bazı üniversitelere ücretsiz kayıt olabilir, bazılarında ise ücret karşılığında eğitim alabilirsiniz.
Yurtdışında bir devlet üniversitesine kayıt olup tıp fakültesinde okumayı düşünüyorsanız, okul için ödeme yapmanıza gerek olmayacaktır. Ancak bazı üniversiteler, harç adı altında dönemlik ücret almaktadır. Bu ücretler 500 Euro sınırına kadar ulaşabilmektedir. Ancak çoğu harç ücretinin bu kadar yüksek olmadığını bilmek ve bu doğrultuda hareket etmek gerekir.
Yurtdışında özel bir üniversitede tıp okumayı düşünüyorsanız, bu noktada ücretlerin Dolar ya da Euro bazında olacağı için dudak uçuklatabileceğini bilmelisiniz. Ancak üniversite tarafından istenen notun daha üzerinde bir başarı ortalamasına sahipseniz burslu bir şekilde eğitim hayatınızı sürdürebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse İngiltere, Amerika, İspanya, Kanada gibi ülkelerin çoğu özel üniversitesinde burs verilebilmektedir. Başarıyla doğru orantıda verilen burslar, üniversitelerin resmi web adreslerinde belirtilmektedir.
Yurtdışında okumak istiyorsanız, yabancı ülkelerdeki üniversitelerin işleyişi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yurtdışında tıp okumak için aranan şartlar, ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilmektedir. Ancak temel olarak belirtilen lise başarı notuna erişmiş olmanız ve okuyacağınız ülkede konuşulan dili bilmeniz istenecektir.
Okumak istediğiniz ülkenin eğitim durumunu ve politikasını öğrenmek de işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin; İngiltere’de üniversite eğitimi tamamen ücretlidir. İngiltere vatandaşları için uygun fiyatlı olan eğitim, yabancı öğrenciler için 50.000 Dolar sınırına erişebilmektedir. Başka bir örnek ise Kanada’dır. Kanada’da burslu bir şekilde okumak oldukça kolaydır. Almanya’ya bakıldığı zaman ise pek çok devlet üniversitesinde yabancı öğrenci kontenjanı açıldığı ve yalnızca harç ödeyerek kayıt yapılabildiği bilinmelidir.
Bu ve bu tarz eğitim işleyişleri ile ilgili bilgi almanız, hem hangi ülkede okuyacağınıza karar vermenizde hem de nasıl bir eğitim alacağınız hakkında bilgi edinmenize yardımcı olacaktır. Eğer lise başarı puanınız oldukça yüksekse, özel üniversitelerde %100 burslu okuyabilir ve üniversite imkânlarının tamamından faydalanabilirsiniz. Bu bağlamda daha detaylı bilgi almak için araştırma yapmanız oldukça önemlidir.
Yurtdışında tıp okumak her geçen gün daha da popüler bir düşünce haline gelmektedir. Her yıl milyonlarca yabancı öğrenci, kendi ülkesi dışında tıp okumak istemektedir. Yurtdışında tıp okumak için ne yapmalıyım diye düşünüyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, tıp okumak için en çok tercih edilen ülkelere göz atarak işe başlayabilirsiniz. Dünya genelinde eğitim anlamında kendini kanıtlamış olan ve tıp için sıkça tercih edilen ülkeler aşağıdaki listede belirtilmektedir.
Belirtilen bu ülkelerde tıp okuyabileceğiniz birçok özel ve devlet üniversitesi bulunmaktadır. Bu ülkelerde bulunan özel üniversiteler burs vermeye ılımlı bakmaktadır. Bu bağlamda başarınızı kanıtlamışsanız ve dil becerileriniz yüksekse, burslu bir şekilde eğitim almanız işten bile olmayacaktır. Bu ülkelere ek olarak Makedonya, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkeler de hem denklik alabileceğiniz hem de tıp eğitimi alabileceğiniz ülkeler arasındadır.
Yurtdışında tıp okumak için tercih edebileceğiniz sayısız ülke ve üniversite mevcuttur. Ancak bu üniversiteler arasında seçim yapabilmek için oldukça geniş çağlı bir araştırma yapmalı ve gerek fiyatlar gere ise şartlar hakkında bilgi almalısınız. Aksi halde sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.
Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ