Başlıklar
“Nasır nasıl geçer” sorusuna tam cevap verebilmek için öncelikle nasırın ne olduğuna bakmak gerekiyor. Günlük koşuşturma içerisinde ayak ve el bakımını önemsememekten kaynaklı olarak nasır sorunuyla karşılaşmak mümkündür.
Ayakların baskıya maruz kalan yüzeylerinde nasır oluşmaktadır. Baskıya maruz kalan yüzeyler kendi koruma altına alabilmek için üstte yer alan derinin kalınlaşmasına izin verirler. Nasırlar çoğunlukla ayaklarda görülürler. Aynı zamanda elleriyle devamlı çalışan kişilerde de nasır görülüyor. Nasır tedavisi doğal yöntemler olduğu gibi tıbbi müdahalelerde gerekebiliyor. Nasırın tedavi yöntemini belirleyebilmek için öncelikle çeşitlerini bilmek gerekiyor.
Nasır çeşitleri nelerdir;
Sert nasır; ayakların kemikli alanlarında oluşmuştur. Kemiklerde oluşan deformasyon ve ayağın yanlış basılması nasır oluşumunu sağlamıştır. Ayak yüzeyine ayakkabı basınç yaptığında sert nasır oluşmaktadır.
Yumuşak nasır; ayak parmaklarının arasındaki boşluklarda meydana gelir. Yumuşak nasır; akıntı ve ağrı yapar.
Tohum nasır; ayak topuklarının arka ile yan bölümlerinde görülürler. Tohum nasırlar, ölü deriden oluşmuşlardır.
Nasır Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
“Nasır belirtileri ve nedenleri nelerdir” noktalarını bilmek tedavisi için atılmış önemli adımdır.
Nasır belirtileri;
“Nasır teşhisi nasıl konur” hususunu öğrenmek için; ayak ve elleri çok iyi incelemek gerekiyor. Yukarıda değindiğimiz belirtiler kapsamında teşhisi de önemli ölçüde koyulmuş olur. Nasırlar farklı türlerden, görünümünden ve boyutlarından dolayı siğille çok karıştırılmaktadır.
Ayağın belirli bölümünde; derinin farklılaşması, batma hissi, sertleşme ve ağrı gibi durumlarda nasıra işaret olabilir. Belirttiğimiz durumları yaşadığınız zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Cilt doktoru nasır teşhisi koyduktan sonra tedavi süreci de başlamış olur. Nasırlar genellikle; nasır bantları, evde yapılan doğal karışımlar ve kremlerle tedavi edilir. Nasır ilerlediği takdirde ameliyatla alınır.
“Nasır tedavisi nasıl olur” kapsamında uygulanan yöntemler hem tıbbi hem de doğal olarak 2’ye ayrılıyor. Nasır bantları, kremler ve dondurma işlemleri tıbbi yöntemlerdir. Evde doğal yollarla uygulanan yöntemlerse;
“Nasır nasıl geçer” için; nasır bantları kullanmanızı önerebiliriz. Nasırın boyutuna göre, nasır bantlarından kullanabilirsiniz. Nasır bantlarının içerisinde ilaç bulunur. O ilaç nasırı yumuşatıp, soyar. Birçok çeşidi bulunan nasır bantlarının aynı zamanda kullanım süreleri de çok farklıdır. Nasır bandı seçerken mutlaka bir doktordan tavsiye alınız.
Kriyoterapi yani nasırın dondurulması işlemi; -190 derece üzerinde sıvı azot, oksit gazı gibi uygulamalarla gerçekleşmektedir. Kriyoterapi yapılacak bölge kesinlikle uyuşturulmaz. Kriyoterapi yöntemi genellikle yumuşak nasırlara uygulanır. Parmakların arasında oluşan yumuşak nasır türleri kriyoterapiye yöntemine çok uygundur.
Kriyoterapi, sert nasırlar içinde uygun bir yöntemdir. Kriyoterapi yöntemini sert nasırlar üzerinde uygulayacaksanız öncesinde bölgeyi yumuşatmanız gerekiyor. Nasırı yumuşatmak içinde bazı ilaçlar kullanmalısınız. İlaçlarla bölgeyi yumuşatıp, incelttikten sonra tıraşlama işlemi yapmalısınız.
Nasır tedavisi için sertleşen bölgeye krem sürüp; oranın soyulmasını ve yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Nasır çok ilerlediğinde mutlaka alınmalıdır. Çok sertleşen, kalınlaşan nasırları tedavi ederken; bölge 10 gün ilaçlarla yumuşatılmalıdır. Nasır yumuşadıktan sonra bölgeden temizlenmelidir.
Evde nasır tedavisi için; mısır nişastası, incir, ananas ve aspirinden yararlanabilirsiniz.
Mısır Nişastası
Ayak parmaklarınızın arasında devamlı ter olması, nasırın oluşma sebebidir diyebiliriz. Ayak parmaklarınızın arasına ve ayaklarınızın üzerine nasırdan kurtulmak için mısır nişastası dökünüz. Mısır nişastası, ayaklarınızdaki rutubeti alır. Böylelikle ayaklarınız kuru kalarak nasır oluşumunu engelleyebilirsiniz.
İncir
Henüz olgunlaşmamış, yeşil incirin suyunu çıkartarak hem ayaklarınızda hem de ellerinizdeki nasırlar için kullanabilirsiniz. Yeşil incirleri ilk olarak dalından koparıp suyunu çıkarınız. Daha sonra günde 3 defa nasır olan alana sürünüz. İncir; nasırı tedavi etmesi yanında oluşumunu da engelliyor.
Ananas
Tropik toprakların bitkisi ananas; ayak ve el nasırlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Nasırın tedavisinde çok etkili bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Ananas nasırın tedavisinde kullanılan çok basit tekniktir. Nasırın üzerine ananası koyup 1 gece kaldırmadan o bölgede tutunuz. Devamlı nasır için bu yöntemi uyguladığınızda etkisini mutlaka alırsınız. Aynı zamanda ananas nasır ağrısını da dindirmektedir.
Aspirin
Evde nasır tedavisi için aspirini de kullanabilirsiniz. Nasırı aspirinle tedavi etmek için birkaç damla su içerisine aspirini koyunuz. Aspirinle suyu karıştırıp kıvam almasını sağlayınız. Hazırlamış olduğunuz aspirinle suyu nasır üzerine macun şeklinde sürünüz. Daha sonra bandajla üzerini kapatıp, 1 gece bekletiniz. Nasır probleminiz tamamen bitinceye dek bu yöntemi uygulayınız.
Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ