sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
34,7258
EURO
36,6857
ALTIN
2.958,86
BIST
9.949,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
8°C
Ankara
8°C
Çok Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Çok Bulutlu
11°C
Pazar Açık
12°C
Pazartesi Az Bulutlu
14°C
  Tıbbi malpraktis olarak da bilinen doktorsun tıbbi uygulama hatası; yanlış teşhisi, eksik bakım hizmetlerini ya da hatalı tedavi yöntemlerinin uygulanmasını içermektedir. Peki hekim hataları ve tazminat davası hakları nelerdir, Malpraktis dava örnekleri var mıdır? İlk olarak bilinmesi gereken en önemli nokta tıbbi malpraktis yani doktor hatası, doktorun yanında hastane,...
20/04/2021 18:23
Grip nasıl geçer? Başlıkları da birçok kişi tarafından araştırılmaya devam etmektedir. Bunun sebebi ise özellikle de kış aylarında grip gibi hastalıkların sık sık Söz konusu olmasından kaynaklanmaktadır. Grip sadece kış hastalığı olarak sanılıyor olsa da yazları da bu hastalığı söz konusu olması mümkün olabiliyor. Ancak iyi bir tedavi süreci yaratırsanız;...
03/03/2022 15:40
Akupunktur nedir? Akupunktur, eski Çin tıbbında kullanılan bir tedavidir. Tedavi edici veya önleyici amaçlar için vücudun belirli bölgelerine ince iğneler yerleştirilerek yapılır.   Birçok NHS GP uygulamasında ve Birleşik Krallık’taki çoğu ağrı kliniğinde ve bakımevinde kullanılmaktadır. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanmaktadır. Akapunktur uygulama yetkisi hekimlere bir dizi...
28/09/2021 09:33
Ateş neden yükselir diye sorulduğunda, bunun birçok sebebinin bulunduğunu belirtebiliriz. Ateş, genellikle, birçok hastalığın belirtisi şeklinde de çıkabilmektedir. Ateşin yükselişi; bakteriler ya da virüsler aracılığıyla olduğu gibi, hipotalamusu etkileyen ve bağışıklık sistemini düşüren bir durumdur. Eğer, vücut ısınız yükselmeye başladıysa, bu mutlaka kötü bir durumun habercisi şeklinde değerlendirilebilir. Ateş, koltukaltından...
17/02/2021 18:42

Sentetik embriyo geliştirildi!

Sentetik embriyo geliştirildi!
09/08/2022 10:56
A+
A-

İsrailli araştırmacılar yumurta ve sperm kullanmadan sentetik embriyo geliştirdi-euronews

İsrailli bilim insanları fare kök hücresinden dünyanın ilk sentetik embriyosunu yaratmayı başardı. Bu buluşun organ nakli bekleyen hastalar için sentetik organ geliştirmede yardımcı olması bekleniyor.

İsrail’in Rohovot kentinde bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü’nden uzmanlar, hiçbir yumurta ve sperm kullanmadan embriyo oluşturdu.

Embriyonun oluşumunda fareden alınan kök hücreler yapay bir rahmin içine yerleştirildi. Burada 8 gün boyunca tutulan fare kök hücresi ilkel bir beyin, bağırsak yolu ve canlı bir kalp geliştirdi. Bir farenin 3 aylık hamileliğine eşdeğer olan 8 günün sonunda emriyonun büyümesi durdu.

Bu deney, insan ve fare kök hücrelerinden embriyo geliştirmeye yönelik araştırmalar için önemli bir adım olarak görülüyor.

Deneyi yürüten uzmanlara göre, bulgular organların embriyoda nasıl geliştiğini anlamak için bir anahtar olabilir ve organ nakline ihtiyacı olan insanlar için sentetik organlar yaratmaya imkan sağlayabilir.

Could Israel make spare body parts, tissues and cells in the future?

Hebrew University scientists find the most primitive blueprint for embryo cell creation – 14,000 sites that control the development of all embryonic organs.

Gelecekte sentetik insan embriyoları kullanılabilir mi?

Sentetik embriyolara yönelik araştırmalar akıllara bunların bir gün insanların rahmine yerleştirilip yerleştirilemeyeceği sorusunu getiriyor.

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden uzmanlar, sentetik fare embriyolarının doğal embriyolara benzemesine rağmen aynı kabul edilemeyeceğini söylüyor. Gerçek bir fare rahmine yerleştirilen sentetik embriyoların hamileliğe dönüşmediği belirtiliyor.

Bununla birlikte araştırma, herhangi bir fare hücresinden fare yavruları oluşturabilme olasılığının kapılarını aralıyor. Başarıldığı takdirde aynı yöntemin insanlar için de uygulanmamasına dair bir sebep yok.

Araştırmacılara göre ise deneyin tek amacı, organ nakline ihtiyacı olanlar için yedek organlara dönüşebilecek sentetik embriyolar yaratmanın mümkün olup olmayacağını görmekti.

Araştırma ekibinin başındaki Dr. Jacop Hanna, “Amacımız fare ya da diğer türler için rahim dışında hamilelik yaratmak değil. Organ üretiminde zorluklarla karşı karşıyız. Kök hücreleri organa dönüştürmek için embriyonun bunu nasıl yaptığını öğrenmemiz gerekiyor. Başlangıcı böyle yaptık çünkü rahim anlaşılması güç bir yapı” şeklinde konuşuyor.


Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ

Sosyal Medyada Paylaşın
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.