sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Parçalı Bulutlu
26°C
Ankara
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
28°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Kulak tıkanması nasıl geçer? sorusu, bu konuda sıkıntı yaşayanların en çok cevabını merak ettiği sorulardan birisi olmaktadır. Genellikle denize girerken ya da duş alırken kulağa su kaçması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlık olan kulak tıkanması, bazı rahatsızlıklara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kulak tıkanıklıkları, kulak temizliği sırasında yanlış olan hareketler...
12/04/2022 08:52
Özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin birden fazla yerde çalışma kuralları yeniden düzenlendi. Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının tesis, hizmet ve personel standartlarını yükseltmek amacıyla hazırlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yönetmelik...
02/10/2019 07:21
  Covid Belirtileri Nelerdir, Tedavi Süreci Nasıldır?  2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde başlayan Covid salgını 2020 yılı itibariyle küresel ölçekte pandemi ilan edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu kapsamda yüksek düzeyde bulaş riski bulunan hastalık global düzeyde tüm dünya vatandaşları için ciddi bir tehdit haline geldi. Özellikle yoğun nüfusa sahip olan Avrupa ve...
21/02/2021 19:50
Ateş neden yükselir diye sorulduğunda, bunun birçok sebebinin bulunduğunu belirtebiliriz. Ateş, genellikle, birçok hastalığın belirtisi şeklinde de çıkabilmektedir. Ateşin yükselişi; bakteriler ya da virüsler aracılığıyla olduğu gibi, hipotalamusu etkileyen ve bağışıklık sistemini düşüren bir durumdur. Eğer, vücut ısınız yükselmeye başladıysa, bu mutlaka kötü bir durumun habercisi şeklinde değerlendirilebilir. Ateş, koltukaltından...
17/02/2021 18:42

Hekim Hataları ve Tazminat Davası Hakları Nelerdir?

Hekim Hataları ve Tazminat Davası Hakları Nelerdir?

 

Tıbbi malpraktis olarak da bilinen doktorsun tıbbi uygulama hatası; yanlış teşhisi, eksik bakım hizmetlerini ya da hatalı tedavi yöntemlerinin uygulanmasını içermektedir. Peki hekim hataları ve tazminat davası hakları nelerdir, Malpraktis dava örnekleri var mıdır?

İlk olarak bilinmesi gereken en önemli nokta tıbbi malpraktis yani doktor hatası, doktorun yanında hastane, poliklinik ya da tıp merkezi gibi sağlık kuruluşlarından kaynaklı hastanın zarar görmesi durumlarını da kapsamaktadır. Bu nedenle de doktor hatası tazminat davası; hastalığın teşhisini, tedavisini ve hastanın bakımı sırasındaki tüm uygulamaları kapsamaktadır.

Hastanın öyküsünün alınması ve sonrasında gerekli tetkiklerin yapılması, hastaya ilaç verilmeye başlanması ve ameliyat ya da iğne gibi tedaviler esnasında standartlara aykırı bir şekilde yapılan tüm uygulamalar tıbbi malpraktis olarak adlandırılmaktadır.

Sağlık personelinin kasıtlı kusuru ya da ihmali sonucunda standart uygulamaları yerine getirmemesi durumunda da yine hastane ve ilgili kişiler bu durumdan sorumlu olmaktadır. Ancak tıbbı müdahale esnasında beklenmeyen beceri veya bilgi eksikliği sonucunda ortaya çıkan istenmeye sonuçlardan doktorlar sorumlu tutulamamaktadır. Komplikasyon gerçekleşmesi durumunda da aynı şekilde doktorun sorumluluğu söz konusu değildir. Diğer bir deyişle hem haksız fiil kaynaklı özel hukuk sorumluluğu hem de ceza hukuku sorumluluğu açısından kusur prensibi her daim esas alınmaktadır. Bu açından göz önünde bulundurulması gereken nokta kusurlu sorumluluğun varlığıdır.

hekim hataları

Hekim Hataları ve Tazminat Davası Hakları Nelerdir?

Hastaya uygulanacak tıbbi müdahalenin belli çerçeveler içerisinde risk taşıması durumunda öncelikle hastanın izni alınması gerekmektedir. Örnek verilecek olursa, eğer bir hasta ameliyat olmayı reddediyorsa bu tedavi hastanın yararına dahi olsa, doktor tek başına hastayı ameliyat etme kararını verememektedir. Ayrıca izni alınmış olan hastalarda da doktor tarafından uygulanacak olan her türlü tedavinin, “tıbbi standart” olarak da bilineni tıp biliminin genel olarak kabul ettiği meslek kuralları çerçevesinde yapılmış olması gerekmektedir. Bu tıbbi standartların dışında gerçekleştirilen her türlü müdahale de malpraktis olmaktadır.

Hastaya karşı gerçekleştirilen doktor müdahalesinin, tıp bilimindeki standartlara ve tecrübelere bağlı olarak somut ve özenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Doktor hatalarına karşı açılan tazminat davasına konu olabilen tıbbi standart ihlalleri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir.

Hastalığın teşhisi aşamasında

  • Hastalığı tedavi ederken (yanlış tedavi yönteminin belirlenmiş olması ya da endikasyon açısından eksiklikler)
  • Organizasyon yükümlülükleri (Hastanın yeterli bakımı görebilmesi için personelin nitelikli ve yeterli olması, kliniğin gerekli organizasyona sahip olması?

Hekim hataları ve tazminat davası hakları nelerdir sorusunun cevabı bu başlıklar çerçevesinde oluşmaktadır. Teşhis sırasında; hastanın doktor tarafında muayenesinin yeterli yapılmaması, hastayla ilgili hastalık öyküsünün ya da geçmiş hastalık bilgisinin gereği gibi alınmaması gibi hatalar hekim hataları olarak kabul görmektedir. Örnek verilecek olursa, alerjisi bulunan bir hastaya tehlikeli bir ilaç veren doktorsun, hastanın alerji bilgilerini kontrol etmemiş olması teşhis esnasındaki hekim hataları örnekleri arasında yer alır.

Yargıtay kararlarına bağlı olarak tedavi aşamasında da malpraktis örnekleri bulunmaktadır. Hastaya gerekli tıbbi müdahalenin yapılmamış olması, ameliyat esnasında hastanın vücudunda herhangi bir yabancı maddenin unutulması, hastaya müdahale edilmesi gereken uzvun karıştırılması, seçilen tedavi yönteminin yanlış olması, hijyen kurallarının dikkate alınmaması gibi çalışmalar hekim hatası olarak kabul edilmektedir.

Doktor hataları nedeniyle hasta ve yakınlarının tazminat davası açma hakları bulunmaktadır.

Doktor Hatası Tazminat Davası Kime Açılır?

Devlet hastanelerinde ortaya çıkan yanlış tıbbi uygulamalar sonucunda tazminat davaları konuyla ilgili kamu kurumuna dava açabilme hakkına sahiptir. Devlet memuru konumundaki doktor içinse doğrudan tazminat davası açılabilmesi mümkün değildir.

Özel hastanelerde yaşanan hatalı tıbbi müdahaleler sonucunda ise tazminat davası hem tedaviyi gerçekleştiren ve yanlış teşhiste bulunan doktor hem de hastaneye ve doktor hatasına sigorta yapan sigorta şirketi için açılabilmektedir.

Doktor hatası sonucunda tazminat davası için ortaya çıkan zararın ispat edilmesi de hastanın yani davacının sorumluluğundadır. Ancak, gerçekleşen zararın miktarını ortaya koymak, hakimin yetkisi altındadır. Maddi tazminat çerçevesinde hayatını kaybeden hastaların defin masrafları ya da hayatını kaybetme durumu hemen yaşanmamışsa tedavi giderleri gibi maddi şeyler hastaneden istenebilmektedir.

Manevi tazminat için ise hastanın sağlığında istenmeyen ve beklenmeyen bir durumun yaşanmış olması yeterlidir.


Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.