Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Almanya’da sağlık personeli maaşları oldukça iyi durumdadır. Almanya hastanelerinde ve sağlık tesislerinde görev alan doktor ve sağlık personellerinin maaşları, tecrübelerine ve uzman oldukları branşlara göre farklılık göstermektedir. Almanya’da en çok aranan meslek gruplarından biri olan sağlık personellerinin aldıkları maaş ortalamaları da, diğer meslek gruplarına göre daha iyi durumda olmaktadır.Aynı zamanda Almanya’da enflasyon oranları çok düşük olduğundan dolayı, alınan maaşlarda değer kaybetmek durumları yaşanmamaktadır. Alman Hükümeti her sene hastanelerinde ve sağlık kuruluşlarında çalıştırmak üzere, kendi sağlık personellerine ek olarak yurt dışından personel alımları yapmaktadır.
Almanya’da 2021 yılı itibari ile hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında çalışan doktor ve diğer sağlık personeli maaşları sırasıyla şunlardır;
Yeni Mezun Doktor: 3000 Euro
Doktor – Pratisyen Hekim: 2800 Euro ile 3100 Euro arasında
Uzman Doktor: 4200 Euro ile 4700 Euro arasında
Eczacı: 2000 Euro ile 4000 Euro arasında
Hemşire: 2000 Euro ile 2300 Euro arasında
Ebe: 2000 Euro ile 2300 Euro arasında
Diş Hekimi: 2800 Euro ile 3200 Euro arasında
Hasta ve Yaşlı Bakımı Personeli: 1200 Euro ile 2000 Euro arasında olmaktadır.
Almanya doktor maaşları diğer Avrupa ülkelerine göre daha yüksek olup, aynı zamanda sosyal imkânlar açısından da çok iyi durumdadır.
Almanya’da sağlık personeli olarak çalışmak için, bazı şartlar aranmaktadır. Almanya’da çalışmak isteyen sağlık personellerinin sabıka kayıtlarının temiz olması ve 25 ile 45 yaş arasında olmaları aranan ilk şartlar olmaktadır. Bunların dışında bazı evraklarda başvurular için gerekli olmaktadır. Bu evraklar sırasıyla şöyledir;
Başvuruların kabul edilmesi durumunda çalışma belgesi alabilmek içinde bazı evraklar lazım olmaktadır. Çalışma izni alabilmek için gerekli olan evraklar ise sırasıyla şunlar olmaktadır;
Almanya’da sağlık personeli olarak görevlendirilmek için alınması gereken çalışma izni dahilinde, lazım olan bu evrakların hepsinin yeminli tercüman vasıtasıyla Almancaya çevrilmiş olması ve aynı zamanda tüm evrakların noterde tasdik edilmesi gerekmektedir.
Bütün bu şartların yerine getirilmesinden sonra Almanya’da bulunan hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında uzman olunan dalda çalışmak mümkün olmaktadır.
Almanya’da sağlık personeli maaşları brüt olarak verilmektedir. Almanya’da verilen brüt maaşlar evli olma, çocuk sahibi olma ve evli olma durumlarında eşle beraber olan vergilendirme durumlarına göre farklılık gösterebilmektedir.
Bunlara bağlı olarak alınan brüt maaşlar üzerinden çeşitli vergi sınıflandırmaları yapılmaktadır. Bu sınıflandırmalara göre brüt alınan maaşlardan vergi ve sigorta primi kesintileri gerçekleşmektedir. Genel olarak Almanya’da brüt maaşlardan kesilen bu vergi ve primler %25 ile % 45 arasında olmaktadır.
Aynı zamanda alınan brüt maaş miktarlarını; çalışma performansına bağlı olarak alınan bazı primler, gece vardiyası çalışmaları, hafta sonu çalışmaları ve tatil günlerinde yapılan çalışmalar üzerinden verilen ekstra ödemelerde artırabilmektedir.
Almanya’da çalışma süreleri ise resmi olarak her iş kolunda, haftalık olarak 39 ile 40 saat arasında olmaktadır. Ay boyunca çalışılması gereken resmi süre ise olağanüstü durumlar haricinde 169 saat olarak belirlenmiş durumdadır.
Alınan ücretleri etkileyen en önemli unsurlardan biri de, Almanya’da çalışılan şehirler olmaktadır. Örnek olarak Almanya’nın Berlin şehrinde bir pratisyen hekim, ayda ortalama olarak 5.800 Euro alırken, başka bir şehirde aynı hekim daha yüksek ya da daha düşük maaş alabilmektedir.
Yine aynı şekilde Almanya’nın Berlin şehrinde bir hemşire ya da hastabakıcı 2020 yılı itibari ile ortalama olarak 3.322 Euro alırken, bu maaş Almanya’nın başka bir şehrinde daha düşük ya da daha yüksek olabilmektedir.
Bu makalemizde sizlere Almanya’da Sağlık personeli maaşları hakkında bilgi vermeye çalıştık.Aklınıza takılan bu ve benzeri konularda bize soru sormak ya da bilgi almak için lütfen tıklayınız
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız
Sevinç Baran
Sosyolog / Sağlık İletişimcisi /Sağlık Makele Yazarı