sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
  Yurtdışında tıp okumak, pek çok öğrencinin hayalidir. Almanya’da tıp okumak birçok kişinin merak ettiği ve hayallerini süsleyen bir konudur. Zira Almanya’da verilen eğitimin kalitesi oldukça yüksektir ve Türklerin yoğunluğu nedeniyle yabancılık çekme ihtimali oldukça düşüktür. Hal böyle olunca en çok araştırılan konulardan biri de Almanya’da tıp eğitimi ücretleridir. Almanya’da...
31/08/2021 13:31
  Asperger Sendromu nedir?Asperger sendromu nasıl teşhis edilir? Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger’in 1944 tarihli bir çalışması sonunca bu tanım literatüre girmiştir. Artık Asperger sendromu profiline uyan birçok kişiye Otistik Spektrum Bozukluğu teşhisi konuyor.  Otizm farklı bulguların bir arada olduğu bir spektrum durumudur. Otizmli hastalar belirli zorlukları yaşarlar, ancak otistik olmak...
26/09/2021 16:49
Milli İstihbarat Teşkilatı, (MİT) Ankara ve İstanbul’daki Sağlık Hizmetleri Merkezleri’nde farklı branşlarda doktor ve sağlık personeli istihdam edecek. MİT’in kariyer sayfasından doktor ve sağlık personeli için alım duyurusuna çıkıldı. Buna göre, teşkilat bünyesinde istihdam edilecek doktorlar ve sağlık personeli, MİT personelinin her türlü sağlık ihtiyacına cevap vermek amacıyla, ileri teknoloji ve modern...
29/09/2023 18:56
Türkiye’nin iyileştiren gücü Abdi İbrahim, eczacılık sektörünün gelişimine katkı sunmak ve sektördeki nitelikli iş gücünü desteklemek amacıyla ‘İlaç Gibi Gelecek’ programını hayata geçirdi. Online ve yüz yüze eğitimleri tamamlayan eczacılık fakültesi öğrencileri, 5 ay sürecek çalışma deneyimi için sahaya indi. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, “İlaç sektöründeki liderliğimizin...
19/09/2022 13:50

Emeklilik Yaşı Hesaplama

Emeklilik Yaşı Hesaplama,

Sosyal Medyada Paylaşın
Emeklilik Yaşı Hesaplama

SGK  emeklilik yaşı hesaplama ; Türkiye, emeklilerin oldukça fazla olduğu bir ülkedir. Genç nüfusun yoğun oranda işsizlik yaşadığı ülkemizde, insanlar emeklilik yaşlarını da ince hesaplara göre takip etmektedirler. Nitekim, yıllarca ağır koşullarda ya da yoğun olarak çalışma hayatının içinde var olmaya çalışan insanların, artık tek istekleri bir an önce emekli olup, bu kıskacın içinden kurtulma isteğidir. O sebeple de, çalışan kişiler emekliliklerini doldurmak adına adeta gün sayarlar. Bu noktada, emeklilik yaşı hesaplama işi de oldukça önem kazanmaktadır.

Emeklilik yaşı hesaplanırken birçok faktör devreye girmektedir. Bu yönde, sigorta türü, sigorta başlangıç tarihi ve cinsiyet gibi unsurlar da hesabı farklı şekillerde etkileyebilmektedir. O anlamda, emeklilik yaşı hesaplanırken, kişiler kendi özelliklerini çok iyi bilmelidirler.

emeklilik - yaşı - hesaplama

Emeklilik Nedir?

Emeklilik, kişilerin belli kurumlarda belli gün sayısını doldurma zorunluluğuyla çalışarak, ardından o iş sürecini tamamen terk etmelerdir. Emeklilikle birlikte, kişiler her ay düzenli emekli maaşı aldıkları gibi, artık düzenli olarak işe de gitmekten kurtulmuş olurlar. Genellikle, iş hayatına atılan ve sigorta yaptırma olanağı bulunan herkes, ilk günden itibaren emekli olacağı günün hayalini kurarak, iş sürecine katlanabilmektedir. Ağır çalışma koşulları, artan vergi ödemeleri, hızlı akan hayat, kişilerin kronik yorgunlukları, yaşadıkları stresler ve gitgide artan mutsuzluklar mecburi çalışma koşulları altında gerçekleşmektedir.

Genel olarak, kimse Türkiye koşullarında çalışmaktan hoşnut değildir. Yine de, herkes aklına estiği gibi emekliliğini alamaz. Bu yönde, bir katlanma süreci de gerçekleşmektedir. Genellikle Türkiye’de yaşlanınca (60 yaşından sonra) emekli olunur ve kişiler gerek enerji eksikliklerinden, gerek genel yorgunluklarından, gerekse ruhsal sıkışmışlıklarından ötürü, evlerine çekilmeyi tercih ederler. O sebeple, emeklilik yaşlılığı ve atıl şekilde köşede yaşamayı da çağrıştırmaktadır. Kişiler hayatta tutunabilmek adına, para kullanmak zorunda kaldıkları bir sistemin çarklarında ezilirler. Bundan ötürü, maalesef emeklilik de onlar için sadece tüketici olmak demektir.

Emeklilik sosyal güvenlik mevzuatına göre belirlenmektedir. Bütün koşulları devletin elindedir. O anlamda, bazı temel belirtiler de önemli görülmektedir. Emeklilikte önemli görülen bu belirtiler aşağıdaki gibi sayılabilmektedir:

  • Sigortalılık Süresinin Gün Sayısı

Sigortalılık süresinin gün sayısı, kişinin işe başlamasından emekliliğini istediği güne değin geçen zamana denilmektedir.

  • Ödenen Primin Gün Sayısı

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bağlamında, geçen süre zarfına ödenen primin gün sayısı denilmektedir.

  • Yaş Unsuru

Emeklilik tahsisinin istenmesinden doğum tarihinin çıkarılmasıyla birlikte hesaplanmaktadır.

Emeklilik Yaşı Tablosu Nedir? Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?

emeklilik yaşı hesaplama

Emeklilik yaşı tablosu gereğince, 01.05.2008 yılı sonrasında prim gününü doldurma sayısına göre, 60 yaşın üstünde emekli olunması ihtimali bulunmaktadır. Bununla beraber, 01.01.2036 yılından sonra ise, erkeklerde 61 yaş emekliliği de devreye girecektir. 01.01.2040’dan sonra dolan kadın çalışanlarda da 61 yaş emekliliği olabilecektir. Her yıl kademeli biçimde artacak olan emeklilik yaşı, 1’er yıl katlanarak 65 yaşa değin ulaşabilecektir.

  • 4A çalışanlarında 20 yıl, 4B çalışanlarında ve 4C çalışanlarında ise 25 yıl prim ödenmesi gibi bir durum da gündemi meşgul etmektedir. Böylece, 60 yaşın üzerinde (engelli olmak gibi bir durum yahut muafiyet vb. yoksa) kesin emekli olacakların yaş haddi hesaplamaları aşağıdaki gibi vurgulanmıştır:
  • 4A erkek çalışanlarından 01.01.2016 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 yaş aralığında emeklidirler.
  • 4A kadın çalışanlarından 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 aralığında emeklidirler.
  • 4B ile 4C erkek çalışanlarından 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 yaş aralığında emeklidirler.
  • 4B ile 4C kadın çalışanlarından 01.01.2015 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 aralığında emeklidirler.

SGK Emeklilik Yaşı Hesaplaması Kolayca Nasıl Yapılabilir?

SGK Emeklilik Yaşı Hesaplama işlemleri, bunu merak eden çalışanlar için kolayca hesaplanabilmektedir. Kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi sayfasına girdiklerinde, karşılarına genel bir çizelge çıkmaktadır. Oradaki bilgileri eksiksiz ve doğru doldurduklarında, onlar adına otomatik bir hesap işlemi de gerçekleştirilebilmektedir. Burada, cinsiyetinizle, doğum tarihinizle, hizmete başlama tarihinizle birlikte; prim ödeme günü sayınız, gün doldurma sayınız da sorulmaktadır. Bu işlemleri e-devlet sayfanıza da girerek kontrol edebilmenizin olanağı vardır.

  Sizlere bu makalemizde SGK Emeklilik yaşının nasıl hesaplanması geektiği konusunda güncel bilgiler vermeye çalıştık .Bize ulaşmak için lütfen tıklayınız 

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.