sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
28,9415
EURO
31,8529
ALTIN
1.904,07
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
13°C
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
  Uçuk Neden Çıkar? Genelde dudakta çıktığı için insanların yaşam kalitesini düşürmesi ile bilinen uçuk rahatsızlığı çok sık rastlanan bir durum haline gelmiştir. Vücuda alınan bazı virüslerin kalıcı olarak yerleşmesi ve vücudu terk etmemesinin yanı sıra duygusal olarak stresli anlarımızda vücudumuz zayıf düştüğü için kendini bir yara olarak gösterebilmektedir. Bu...
07/11/2021 13:44
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar, Kolajen Faydaları Nelerdir ? Tüm vücut İçin olmazsa olmaz bir protein ürünü bileşen olan Kolajen genelde cilt sağlığı ile anılır. Temel görevi bağ dokusunu güçlendirmek ve vücut bütünlüğünü korumaktır. Vücudumuzda kolajen olmadan vücut parçalarımız bir arada kalamaz. Vücut bağ dokusunun %80 gibi büyük bir bölümünü...
13/09/2021 11:49
Ateş neden yükselir diye sorulduğunda, bunun birçok sebebinin bulunduğunu belirtebiliriz. Ateş, genellikle, birçok hastalığın belirtisi şeklinde de çıkabilmektedir. Ateşin yükselişi; bakteriler ya da virüsler aracılığıyla olduğu gibi, hipotalamusu etkileyen ve bağışıklık sistemini düşüren bir durumdur. Eğer, vücut ısınız yükselmeye başladıysa, bu mutlaka kötü bir durumun habercisi şeklinde değerlendirilebilir. Ateş, koltukaltından...
17/02/2021 18:42
Ankara Ticaret Odası, Bağ-Kur’luların emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini istedi. Bağ-Kur Emekli Prim Gün Sayısının Düşürülmesi Talep Edildi: Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO üyelerinin de aralarında bulunduğu Bağ-Kur’luların emekliliği için gerekli olan 9 bin prim gün sayısının düşürülmesini istedi. Baran, Çalışma ve...
08/04/2023 16:16

Emeklilik Yaşı Hesaplama

Emeklilik Yaşı Hesaplama,

Sosyal Medyada Paylaşın
Emeklilik Yaşı Hesaplama

SGK  emeklilik yaşı hesaplama ; Türkiye, emeklilerin oldukça fazla olduğu bir ülkedir. Genç nüfusun yoğun oranda işsizlik yaşadığı ülkemizde, insanlar emeklilik yaşlarını da ince hesaplara göre takip etmektedirler. Nitekim, yıllarca ağır koşullarda ya da yoğun olarak çalışma hayatının içinde var olmaya çalışan insanların, artık tek istekleri bir an önce emekli olup, bu kıskacın içinden kurtulma isteğidir. O sebeple de, çalışan kişiler emekliliklerini doldurmak adına adeta gün sayarlar. Bu noktada, emeklilik yaşı hesaplama işi de oldukça önem kazanmaktadır.

Emeklilik yaşı hesaplanırken birçok faktör devreye girmektedir. Bu yönde, sigorta türü, sigorta başlangıç tarihi ve cinsiyet gibi unsurlar da hesabı farklı şekillerde etkileyebilmektedir. O anlamda, emeklilik yaşı hesaplanırken, kişiler kendi özelliklerini çok iyi bilmelidirler.

emeklilik - yaşı - hesaplama

Emeklilik Nedir?

Emeklilik, kişilerin belli kurumlarda belli gün sayısını doldurma zorunluluğuyla çalışarak, ardından o iş sürecini tamamen terk etmelerdir. Emeklilikle birlikte, kişiler her ay düzenli emekli maaşı aldıkları gibi, artık düzenli olarak işe de gitmekten kurtulmuş olurlar. Genellikle, iş hayatına atılan ve sigorta yaptırma olanağı bulunan herkes, ilk günden itibaren emekli olacağı günün hayalini kurarak, iş sürecine katlanabilmektedir. Ağır çalışma koşulları, artan vergi ödemeleri, hızlı akan hayat, kişilerin kronik yorgunlukları, yaşadıkları stresler ve gitgide artan mutsuzluklar mecburi çalışma koşulları altında gerçekleşmektedir.

Genel olarak, kimse Türkiye koşullarında çalışmaktan hoşnut değildir. Yine de, herkes aklına estiği gibi emekliliğini alamaz. Bu yönde, bir katlanma süreci de gerçekleşmektedir. Genellikle Türkiye’de yaşlanınca (60 yaşından sonra) emekli olunur ve kişiler gerek enerji eksikliklerinden, gerek genel yorgunluklarından, gerekse ruhsal sıkışmışlıklarından ötürü, evlerine çekilmeyi tercih ederler. O sebeple, emeklilik yaşlılığı ve atıl şekilde köşede yaşamayı da çağrıştırmaktadır. Kişiler hayatta tutunabilmek adına, para kullanmak zorunda kaldıkları bir sistemin çarklarında ezilirler. Bundan ötürü, maalesef emeklilik de onlar için sadece tüketici olmak demektir.

Emeklilik sosyal güvenlik mevzuatına göre belirlenmektedir. Bütün koşulları devletin elindedir. O anlamda, bazı temel belirtiler de önemli görülmektedir. Emeklilikte önemli görülen bu belirtiler aşağıdaki gibi sayılabilmektedir:

  • Sigortalılık Süresinin Gün Sayısı

Sigortalılık süresinin gün sayısı, kişinin işe başlamasından emekliliğini istediği güne değin geçen zamana denilmektedir.

  • Ödenen Primin Gün Sayısı

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları bağlamında, geçen süre zarfına ödenen primin gün sayısı denilmektedir.

  • Yaş Unsuru

Emeklilik tahsisinin istenmesinden doğum tarihinin çıkarılmasıyla birlikte hesaplanmaktadır.

Emeklilik Yaşı Tablosu Nedir? Emeklilik Yaşı Nasıl Belirlenir?

emeklilik yaşı hesaplama

Emeklilik yaşı tablosu gereğince, 01.05.2008 yılı sonrasında prim gününü doldurma sayısına göre, 60 yaşın üstünde emekli olunması ihtimali bulunmaktadır. Bununla beraber, 01.01.2036 yılından sonra ise, erkeklerde 61 yaş emekliliği de devreye girecektir. 01.01.2040’dan sonra dolan kadın çalışanlarda da 61 yaş emekliliği olabilecektir. Her yıl kademeli biçimde artacak olan emeklilik yaşı, 1’er yıl katlanarak 65 yaşa değin ulaşabilecektir.

  • 4A çalışanlarında 20 yıl, 4B çalışanlarında ve 4C çalışanlarında ise 25 yıl prim ödenmesi gibi bir durum da gündemi meşgul etmektedir. Böylece, 60 yaşın üzerinde (engelli olmak gibi bir durum yahut muafiyet vb. yoksa) kesin emekli olacakların yaş haddi hesaplamaları aşağıdaki gibi vurgulanmıştır:
  • 4A erkek çalışanlarından 01.01.2016 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 yaş aralığında emeklidirler.
  • 4A kadın çalışanlarından 01.01.2020 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 aralığında emeklidirler.
  • 4B ile 4C erkek çalışanlarından 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 yaş aralığında emeklidirler.
  • 4B ile 4C kadın çalışanlarından 01.01.2015 tarihinden sonra sigorta başlangıcı gerçekleşenler, “en erken” 61 ila 65 aralığında emeklidirler.

SGK Emeklilik Yaşı Hesaplaması Kolayca Nasıl Yapılabilir?

SGK Emeklilik Yaşı Hesaplama işlemleri, bunu merak eden çalışanlar için kolayca hesaplanabilmektedir. Kişiler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi sayfasına girdiklerinde, karşılarına genel bir çizelge çıkmaktadır. Oradaki bilgileri eksiksiz ve doğru doldurduklarında, onlar adına otomatik bir hesap işlemi de gerçekleştirilebilmektedir. Burada, cinsiyetinizle, doğum tarihinizle, hizmete başlama tarihinizle birlikte; prim ödeme günü sayınız, gün doldurma sayınız da sorulmaktadır. Bu işlemleri e-devlet sayfanıza da girerek kontrol edebilmenizin olanağı vardır.

  Sizlere bu makalemizde SGK Emeklilik yaşının nasıl hesaplanması geektiği konusunda güncel bilgiler vermeye çalıştık .Bize ulaşmak için lütfen tıklayınız 

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.