sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
34,7064
EURO
36,7483
ALTIN
2.941,03
BIST
9.935,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Çok Bulutlu
8°C
Ankara
8°C
Çok Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
9°C
Cumartesi Az Bulutlu
12°C
Pazar Açık
13°C
Pazartesi Az Bulutlu
13°C
  Pek çok hasta ya da hasta yakını karşılaştıkları problemlerden dolayı yasal hak arayışına girmekte ve doktora dava nasıl açılır, hastaneye dava açmak için gerekli belgeler nelerdir gibi sorulara cevap aramaktadır. Dilekçe sunularak dava açabilmek mümkünken, dava açmak için izlenmesi gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Malpraktis Türleri Nelerdir? Malpraktis olarak adlandırılan...
23/04/2021 14:24
  Günümüzde böbrek kaynaklı yaşanan sağlık sorunlarının tedavi edilebilmesi adına kullanılabilecek pek çok farklı yöntem bulunuyor olmakla birlikte son dönem böbrek yetmezliği sorunu yaşayanların böbrek nakli yapılmaması halinde yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değildir. Dolayısıyla uygun şartların oluşması halinde son dönem böbrek yetmezliği sorunlarında böbrek naklinin yapılması zorunludur. Bu noktada böbrek naklinin...
24/02/2021 17:11
Bu Kez Hedef Muayenehanesi Olan Hekimler! Sağlık Bakanlığı’nın hangi ihtiyaçtan kaynaklı olduğu bilinmeyen her iki yönetmelikte de yaptığı aynı mahiyetteki düzenlemeler, muayenehanesi olan hekimleri zora sokacak ve mesleki faaliyetlerini çok büyük ölçüde kısıtlayacak, hastalarının da hekim seçme ve mahremiyetlerinin korunması haklarını ihlal edecek nitelikte. Bilindiği gibi 1219 sayılı yasaya göre;...
07/10/2022 20:21
Sivrisinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? konusu, özellikle yaz aylarında pek çok kişinin en çok araştırdığı konulardan birisi olmaktadır. Yaz aylarında sivrisinek ısırmaları ve bunun sonucunda gelen kaşıntılar her insan için can sıkıcı bir durum olmaktadır. Sivrisinek ısırıklarını ve kaşıntılarını gidermek içinse doğal olan yöntemler ya da bir takım tıbbi olan...
12/12/2021 19:19

Anevrizma Nedir, Hangi Doktor Bakar?

Anevrizma Nedir, Hangi Doktor Bakar?

 

Anevrizma nedir sorusu pek çok insan tarafından sorulmakta olup sorunun cevabı, hastalığın mahiyetine dair bilgi edinilmesi adına çok önemlidir. Anevrizma, atardamar duvarındaki zayıf bir noktada meydana gelen balonlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaş ile birlikte görülme sıklığı artan bu rahatsızlık, oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Normal bir damar duvarına göre çok ince olan anevrizma duvarı, zaman içerisinde en zayıf olan kısımdan patlayarak beyin kanamasına neden olabilmektedir. Anevrizma nedeniyle meydana gelen beyin kanamaları çok ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Peki anevrizma belirtileri nelerdir? Bunun yanı sıra anevrizma neden meydana gelir?

Anevrizma  Nedir, Sebepleri Nelerdir?

Oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen anevrizmanın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Anevrizma nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Bazı kan enfeksiyonları
  • Alkolizm
  • Kanser veya kafa ya da boyunda tümör varlığı
  • Uyuşturucu maddelerin kullanılması
  • Damar sertliği
  • İleri yaş (40 yaş ve sonrası)
  • Sigara kullanımı
  • Kafa travmaları ve diğer travmalar sonrasında damarlarda zedelenme meydana gelmesi

Doğumsal Risk Faktörleri:

  • Ailede daha önceki dönemlerde anevrizma geçiren birey olması
  • Marfan sendromu
  • Romatizmal hastalıklar
  • Bağ doku hastalıkları
  • Beyinde, beyin damar yumağı olması
  • Aort koarktasyonu
  • Polikistik böbrek hastalığı
  • Bu hususlar, anevrizma oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla anevrizma görülme sıklığı çok daha fazladır.

Anevrizma Belirtileri Nelerdir?

anevrizma nedir

Oldukça ciddi sonuçlara neden olan anevrizma, bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Anevrizma belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Aşırı ve şiddetli baş ağrısı
  • Göz kapağında düşüklük meydana gelmesi
  • Çift ve bulanık görme ile bunun yanı sıra başka görme bozuklukları
  • Bulantı ve kusma hissi
  • Fizik hareketler esnasında ani kasılmalar oluşması

Bu belirtiler ile kendini gösteren anevrizma, çeşitli şekillerde tedavi edilebilmektedir. Fakat doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için kişinin hastanede doğru bölüme gitmesi gerekmektedir. Peki anevrizma için hangi bölüme gidilir?

Anevrizma için Hangi Bölüme Gidilir?

Beyin anevrizma hangi doktor bakar sorusu bağlamında verilen cevaplar, kişilerin hastanede hangi alana gitmesi gerektiğini belirlemektedir. Anevrizma belirtilerinin bulunduğu kişiler, bu konuda kalp ve damar cerrahisine başvurmak durumundadır. Bilindiği üzere anevrizma doğuştan gelen bir rahatsızlık değildir. Genellikle 30 yaşından sonra kişilerde görülmektedir. Belirtilerin herhangi birini kendilerinde fark eden kişilerin kalp ve damar cerrahisine başvurarak çeşitli kontrollerden geçmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere bilhassa ciddi rahatsızlıklarda erken teşhis oldukça önemlidir.

Anevrizma Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Kişilere anevrizma tedavisinin uygulanabilmesi için anevrizma tanı yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Tanı yöntemleri bağlamında ön plana çıkan yöntemlerin aşağıdaki gibi sıralanabilmesi mümkündür:

Beyin Omurilik Sıvısı Testi

Doktor, patlamış bir anevrizmadan şüphelendiğinde bu testi yapabilmektedir. Test bağlamında kişiye ağrı kesici uygulanır ve ardından omurilik sıvış alınır. Sıvı içerisinde kan olması damarın yırtıldığını ifade edebilmektedir.

Beyin Anjiyosu

Bilgisayarlı tomografi ve MR’dan çok daha detaylı bir yöntem olan beyin anjiyosu, Kol ya da bacaktaki kan damarından ufak bir tüp aracılığı ile kontrast sıvı verilmekte olup bu sayede röntgen cihazı ile beyin haritası çıkarılmaktadır. Bu yöntem bağlamında doktor tarafından hastaya anevrizma tanısı konulabilmektedir.

Beyin Tomografisi ve MR

MR ve beyin tomografisi bağlamında beyindeki anevrizmaların pek çoğu belirlenebilmektedir.

Yukarıdaki yöntemler bağlamında doktor tarafından kişiye anevrizma tanısı konulabilmektedir. Tanının konulması sonrasında anevrizma tedavisi için çeşitli planlamalar yapılmaktadır. Ciddi sonuçlara neden olan anevrizma hastalığı için erken teşhisin oldukça önemli olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Bu bağlamda kişiler anevrizma belirtilerinden herhangi birine sahip oldukları zaman mutlaka kalp ve damar cerrahisine görünmelidir. Doktor, hastanın şikayetleri bağlamında hastalardan çeşitli testler isteyerek anevrizma tanısı koyabilmektedir. Bu bağlamda kişilerin anevrizma belirtileri konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Peki anevrizma tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavi yöntemleri bağlamında bilinmesi gereken hususlar nelerdir?

Anevrizma Tedavisi

anevrizma nedir

Anevrizma tedavisi için bilinen 2 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kapalı Anevrizma Tedavisi
  • Açık Anevrizma Tedavisi

Yukarıda sıralanan tedaviler, anevrizma hastalarının tedavi edilmesinde ön plana çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile görülme sıklığının arttığı bir hastalık olan anevrizma ciddi sonuçlara neden olabildiği için anevrizma belirtilerinden herhangi bir tanesine sahip olan kişilerin kalp ve damar cerrahisine görünmesi gerekmektedir.

Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız 

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.