Başlıklar
Anevrizma nedir sorusu pek çok insan tarafından sorulmakta olup sorunun cevabı, hastalığın mahiyetine dair bilgi edinilmesi adına çok önemlidir. Anevrizma, atardamar duvarındaki zayıf bir noktada meydana gelen balonlaşma olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaş ile birlikte görülme sıklığı artan bu rahatsızlık, oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Normal bir damar duvarına göre çok ince olan anevrizma duvarı, zaman içerisinde en zayıf olan kısımdan patlayarak beyin kanamasına neden olabilmektedir. Anevrizma nedeniyle meydana gelen beyin kanamaları çok ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Peki anevrizma belirtileri nelerdir? Bunun yanı sıra anevrizma neden meydana gelir?
Oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen anevrizmanın çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Anevrizma nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Doğumsal Risk Faktörleri:
Oldukça ciddi sonuçlara neden olan anevrizma, bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Anevrizma belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
Bu belirtiler ile kendini gösteren anevrizma, çeşitli şekillerde tedavi edilebilmektedir. Fakat doğru tedavi yöntemlerinin uygulanabilmesi için kişinin hastanede doğru bölüme gitmesi gerekmektedir. Peki anevrizma için hangi bölüme gidilir?
Beyin anevrizma hangi doktor bakar sorusu bağlamında verilen cevaplar, kişilerin hastanede hangi alana gitmesi gerektiğini belirlemektedir. Anevrizma belirtilerinin bulunduğu kişiler, bu konuda kalp ve damar cerrahisine başvurmak durumundadır. Bilindiği üzere anevrizma doğuştan gelen bir rahatsızlık değildir. Genellikle 30 yaşından sonra kişilerde görülmektedir. Belirtilerin herhangi birini kendilerinde fark eden kişilerin kalp ve damar cerrahisine başvurarak çeşitli kontrollerden geçmesi gerekmektedir. Bilindiği üzere bilhassa ciddi rahatsızlıklarda erken teşhis oldukça önemlidir.
Kişilere anevrizma tedavisinin uygulanabilmesi için anevrizma tanı yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Tanı yöntemleri bağlamında ön plana çıkan yöntemlerin aşağıdaki gibi sıralanabilmesi mümkündür:
Doktor, patlamış bir anevrizmadan şüphelendiğinde bu testi yapabilmektedir. Test bağlamında kişiye ağrı kesici uygulanır ve ardından omurilik sıvış alınır. Sıvı içerisinde kan olması damarın yırtıldığını ifade edebilmektedir.
Bilgisayarlı tomografi ve MR’dan çok daha detaylı bir yöntem olan beyin anjiyosu, Kol ya da bacaktaki kan damarından ufak bir tüp aracılığı ile kontrast sıvı verilmekte olup bu sayede röntgen cihazı ile beyin haritası çıkarılmaktadır. Bu yöntem bağlamında doktor tarafından hastaya anevrizma tanısı konulabilmektedir.
MR ve beyin tomografisi bağlamında beyindeki anevrizmaların pek çoğu belirlenebilmektedir.
Yukarıdaki yöntemler bağlamında doktor tarafından kişiye anevrizma tanısı konulabilmektedir. Tanının konulması sonrasında anevrizma tedavisi için çeşitli planlamalar yapılmaktadır. Ciddi sonuçlara neden olan anevrizma hastalığı için erken teşhisin oldukça önemli olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Bu bağlamda kişiler anevrizma belirtilerinden herhangi birine sahip oldukları zaman mutlaka kalp ve damar cerrahisine görünmelidir. Doktor, hastanın şikayetleri bağlamında hastalardan çeşitli testler isteyerek anevrizma tanısı koyabilmektedir. Bu bağlamda kişilerin anevrizma belirtileri konusunda bilgi sahibi olması gerekmektedir. Peki anevrizma tedavi yöntemleri nelerdir? Tedavi yöntemleri bağlamında bilinmesi gereken hususlar nelerdir?
Anevrizma tedavisi için bilinen 2 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Yukarıda sıralanan tedaviler, anevrizma hastalarının tedavi edilmesinde ön plana çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile görülme sıklığının arttığı bir hastalık olan anevrizma ciddi sonuçlara neden olabildiği için anevrizma belirtilerinden herhangi bir tanesine sahip olan kişilerin kalp ve damar cerrahisine görünmesi gerekmektedir.
Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız