Başlıklar
Covid Belirtileri Nelerdir, Tedavi Süreci Nasıldır? 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde başlayan Covid salgını 2020 yılı itibariyle küresel ölçekte pandemi ilan edilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu kapsamda yüksek düzeyde bulaş riski bulunan hastalık global düzeyde tüm dünya vatandaşları için ciddi bir tehdit haline geldi.
Özellikle yoğun nüfusa sahip olan Avrupa ve Amerika ülkelerine Covid hastalığının etki etmesiyle birlikte tüm dünya çapında milyonları geçen bulaşın oluşmasıyla birlikte tüm dünyada ciddi düzeyde önlemler alınmaya başlandı.
Aynı zamanda Covid hastalığının her ne kadar öldürme riskinin düşük olmasına rağmen bulaş oranının son derece yüksek olması tüm dünya genelinde ciddi sayılara ulaşan ölümlerin yaşanmasına sebep oldu.
Kaynağı ile ilgili henüz kesin bir tespitin bulunmadı ve nereden geldiği konusunda çeşitli spekülasyonların olduğu Covid nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Tedavi süreci nasıl işlemektedir.
Covid, bilineceği Corona Virüsünün etkisiyle gerçekleşen hastalığa denmektedir. Günümüzde tespit edilen pek çok farklı Korona Virüsü bulunuyor olmakla birlikte özellikle virüsün hayvanlarda çok sık gözlemlendiği bilinmektedir.
Korona Virüs genetik materyal olarak RNA taşımaktadır ve bu sebepten dolayı tanımlanırken RNA virüsü olarak tanımlanır. Dolayısıyla Covid hastalığına sebep olan virüsün RNA temelli bir virüs olduğu bilinmektedir.
Aynı zamanda söz konusu virüsün pek çok farklı hastalığa sebep olduğu da bilinmektedir. Sindirim sistemi sorunları, solunum sistemi hastalıkları ve nezle gibi hafif semptomlu hastalıklara da sebep olabilmektedir.
Virüsün Covid hastalığı kapsamında en çok etki ettiği alan ise solunum sitemi olarak gözlemlenmiştir ve dolayısıyla hastalık solunum sistemi hastalığı olarak kaydedilmiştir. Dünya çapında yaygın olarak bulaşıcı bir özellik göstermesi sebebiyle hemen herkes tarafından merak edilen Covid belirtileri nelerdir? hangi belirtilen teşhis koymaya yeter? Gibi sorular da sorulmaktadır.
Covid belirtileri dönemsel olarak farklılık gösteriyor olmakla birlikte aynı zamanda bazı durumlarda kişiden kişiye, yaş aralığına ve sindirim sisteminin güçlülüğüne göre farklılıklar da göstermektedir. Dolayısıyla hastalığın belirtisi ile benzeri olan solunum yolu hatalıkları olan influenza ya da nezle hastalıklarının belirtileri birbirine karışabilmektedir.
Covid belirtileri en genel olarak şu şekilde sıralanabilir;
39 Derece ve üzeri yüksek ateş
Yüksek düzeyde öksürük ve öksürük hissi
Halsizlik ve kemik ya da eklem ağrıları
Nefes alma konusunda yaşanan ciddi mahiyete sahip sorunlar ve ani gelişen nefes darlığı
En temel belirtiler arasındadır.
Bunlara ek olarak Covid belirtileri kapsamında daha az gözlemlenen belirtiler ise şu şekildedir;
Boğaz ağrısı ve boğazda doluluk hissi
Burun tıkanıklığı veya şiddetli burun akıntısı
Üşüme, titreme ve ishal
Tat ve doku kaybının yüksek düzeyde hissedilmesi ve yaşanması
Kas ve iskelet sitemi ağrıları
Gibi durumlar ise Covid belirtileri arasında daha az gözlemlenen semptomlar arasında yer almaktadır.
Covid nasıl teşhis edilir? Sorusu için ise belirtilen semptomlar görülmesi durumunda hastalara bazı testler yapıldığı belirtilmelidir. Sağlık kuruluşları nezdinde yapılan sürüntü testleri, PCR testleri ya da antikor testleri aracılığıyla hastalık teşhis edilebilmektedir.
Hatalığının yayılması konusunda en çok muhafaza edilmesi gereken ve dünya genelin pandemi ilan edilmesine sebep olan durumların başında ise hastalığın ciddi düzeyde etki ettiği riskli gruplar gelmektedir.
Covid riskli gruplar şu şekilde sıralanabilir;
Anemi hastaları
Tip 2 şeker hastalığı ile mücadele edenler
Kalp yetmezliği ya da kalbe bağlı sağlık sorunu yaşayanlar
Obezite ve vücut sağlık kitle endeksinin olması gerekenden yüksek olanlar
Böbrek hastaları ve böbrek ile ilgili sağlık sorunu yaşayanlar
Kronik akciğer sağlığı sorunun yaşayanlar
Şeklinde bulunan gruplar Covid riskli gruplar olarak adlandırılmaktadır ve bu gruplara yönelik dünya çapında devletler ve ilgili sağlık bakanlıkları özel önlemler almaktadır.
Covid tedavi süreci boyunca en temel etkinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi üzerine olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla başlangıç aşamasından itibaren sağlık çalışanları tarafından hastalara yönelik bütün işlemler bağışıklık sisteminin güçlendirilerek, vücudun onarım sürecini hızlandırmasına yöneliktir.
Covid tedavi süreci boyunca hastaların beslenme düzenlerinden, uyku düzenlerine kadar bağışıklık sistemini düzenleyen her şey dikkatle takip edilir. Sıtma veya benzeri antiviral hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılan bazı ilaçlarında tedavi sürecine eşlik ettiği bilinmektedir.
Bu makalemizde sizlere covid nedir ? covid belirtileri nelerdir sorusunun yanıtını vermeye çalıştık. Merak ettiğiniz tüm konu ve sorularınız için bize ulaşmak için lütfen tıklayınız …