Çene cerrahisi, ağız ve diş cerrahisiyle birlikte yapılmaktadır. Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde, ağız, diş ve çene üstünden travmatik, patolojik gelişmeler için çeşitli tıbbi müdahaleler araştırılmaktadır. Nitekim, çenede gelişen yamukluklar veya cerrahi deformasyonlar, konuşma ve görüntü bozukluklarına, çiğneme problemlerine yol açabilmektedir. O noktada da, medikal müdahalenin önemi büyüktür.
Çene cerrahisinde, dişler, ağız, ağız çevresi de devreye girmektedir. Bu yönde, estetik kaygılarla yüz anatomisi de değerlendirildiği için, kalıp çıkarma işi de önem kazanmaktadır. Burada çeşitli operasyonlar uygulanmaktadır.
Çene cerrahisi doktorları tarafından yapılan her türlü müdahalenin olduğu alanda, hastalar çeşitli şikayetlerle başvuruda bulunmaktadırlar. Burada çeşitli tedavi yöntemleri öngörülmektedir. Bu yöntemler, aşağıdaki şekilde sayılabilmektedir:
Çene tümörü, çene cerrahisinde sıkça karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Burada yumuşak dokularda bir büyüme ve şişkinlik meydana gelmektedir. Bunlar kötü huylu tümörler değillerdir. Ama, ağrı yapabildikleri gibi, görüntü kirliliği de yaratabilirler. Yine, çene kistleri de agresiftirler ve tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu anlamda, acilen ameliyat gerekebilir. Doktorunuz dişlerinizi ve ağzınızı da kontrol eder, tümörü çıkarır. Ardından, onu incelenmek üzere laboratuvara iletir. Burada bir patoloji uzmanı teşhisi koyar; bunu ameliyatı yapan doktora geri gönderir. Sonuçla beraber, tedavi sürecinin de içeriği belirlenmiş olur. Çeneyle birlikte, bazı belirtiler dil kanserini de tetikleyebilir. Eğer, çenede kuvvetli bir ağrı varsa, çene hareket ettirilmekte zorlanıyorsa, bu anlamda da ciddi bir teşhis gerekebilir.
Çene cerrahisi hastalıkları birkaç başlık altında toplanabilir. Bunları aşağıda sayabilmemiz mümkün gözükmektedir:
Bütün bu çene rahatsızlıklarının ortak özellikleri olduğu gibi, birbirinden farklı semptomları da görüldüğü için, kişinin acilen bir uzmana gitmesi önemlidir. Orada yapılan tetkikler neticesinde, uygulanacak tedavi yöntemleri de belirlenecektir. Tedaviler kişinin durumuna göre, özel olarak belirlenmektedir.
Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma), sedasyon ve genel anestezi şeklinde gelişen tedavi yöntemlerine göre, çene cerrahisi yaptıracak kişilerin, çenelerinde kimi sorunların olması gerekmektedir. Ayrıca, estetik amaçlı olarak da, operasyonlar uygulanabilmektedir. Şeker hastaları bu işlemler yapılırken risk grubunda sayıldıkları için, onların ayrıca kontrolden geçmeleri de gerekmektedir.
Çene cerrahi işlemlerinde implant uygulaması yapılabilmektedir. Çene kemiğine takılan protezlerin tutması adına yapay diş kökleri yerleştirilmektedir. All On-4 tekniğiyle de, 4 implant ile dişler yapılabilmektedir. Böylece, dişlerle beraber çenenin kullanımı da efektif hale gelmektedir. Çene cerrahisi devlet hastanesi servislerinin ilgili bölümlerinde de uygulanabilmektedir.
Çene cerrahisi ameliyatlarının öncesi ve sonrası oldukça önemlidir. Bu yüzden, kişilerin doktorlarının tavsiyelerini yerine getirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu tavsiyeler ameliyat öncesinde ve sonrasında aşağıdaki gibi şekillenmektedir:
Çene eklemi tedavisi İzmir şehrinde sıkça yapılmaktadır. Orada birçok özel muayene merkezi ya da özel hastane mevcuttur. Bu cerrahi işlemler devlet hastanelerinde de yapılabilir. Lakin, çene oldukça hassas bir bölge olduğundan ötürü, özel bir doktora gidilmesi önerilmektedir.
Sizlere bu makalemizde ağız , diş ve de çene cerrahisi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Merak ettiğiniz tüm sorularınızla alakalı bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız