sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
17°C
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Kar Yağışlı
4°C
Çarşamba Az Bulutlu
6°C
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ilaç temini konusunda bazı sıkıntılar olduğu konusunda, Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda açıklama yapmıştı; “Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkar edemeyiz. Sorunun farkındayız ve çözümümüz var”  Kabine Toplantısı sonrası Bakan Koca çözümün yakın olduğunu ve yöntem konusunda ipuçları verdi; “İlaç konusu önemli bir gündemimiz. Çözüm...
14/12/2022 11:54
Yurtdışında tıp fakültesi okumak, her geçen gün daha fazla öğrencinin düşündüğü ve gerçekleştirmek için araştırmalar yaptığı eylemler arasındadır. Bu bağlamda yurtdışında okumak için ne yapmalıyım sorusu yöneltilmektedir. Yurtdışında üniversite eğitimi almak istiyorsanız, bu noktada hangi ülkede okumak istediğinize bağlı olarak şartlar daha farklı olacaktır. Çoğu ülkede üniversiteye geçiş yöntemi Türkiye’ye...
31/08/2021 14:00
Sivilce lekeleri nasıl geçer sorusuna çoğu kişi hayatının bir döneminde cevap bulmaya çalışmıştır. Kişinin ergenlik dönemine girmesiyle ilk ortaya çıkan sivilce problemleri, kişinin özellikle özgüvenini çok etkiliyor. Deri altı bakterileri, sivilce lekelerine sebep olmaktadır. Sivilcelerin ortaya çıkmasında birçok sebep vardır. Farklı farklı sebeplerle ortaya çıkan sivilceleri sıktığınız takdirde iz oluşmasına...
23/02/2022 13:45
Ortalarından omuriliğin geçtiği ve omur adı verilen 33 kemikten meydana gelen omurga, vücudun dik durmasını sağlamaktadır. Omurların birbirlerine bağlanmasını sağlayan bir adet yumuşak disk ve iki adet yüzeysel eklemdir. Bir omuru diğerine bağlayan en önemli yapı olarak disk, güçlü bağ dokusundan oluşmuştur. Disk içerisinde ise kıkırdak bir doku bulunmaktadır. Travma,...
24/02/2021 17:27

Kulak kiri neden olur, nasıl temizlenir?

Kulak kiri neden olur, nasıl temizlenir?
24/11/2021 10:39
A+
A-

Kulaklarımız güçlü bir kendi kendini temizleme mekanizmasına sahiptir. Kulak kanalının derinliklerinde, serum bezleri yağ, kolesterol ve kolesterol esterleri salgılar kulak kiri olarak adlandırılır.

Bu, alt çene hareket ettiğinde (örneğin çiğneme veya konuşma sırasında) işitsel kanaldan dış kulağa doğru yavaşça hareket eden viskoz, yapışkan bir maddedir. Bu viskoz salgı kir parçacıklarını, yabancı cisimleri ve ölü deri hücrelerini temizler. Dışa çıktıktan sonra kulak kanalının sonunda kulak kiri olarak görünür.

Bu viskoz yapı kulakları temizlemenin yanı sıra başka önemli görevler de yapar: Kulak kanalını esnek tutar ve hem antibakteriyel hem de mantar önleyici etkiye sahiptir, bu da bakteri ve mantarların yayılmasını zorlaştırır. Bu nedenle kulaklarınızdaki kiri temizlememelisiniz.

Ne kadar kulak kiri normaldir?

Kulaklarınızın ne kadar viskoz yapıyı ürettiği kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Genel olarak, yaşlı insanlar gençlerden daha fazlasını yapar. Görünüm ve doku da değişir. Örneğin, araştırmacılar, Kafkasyalıların ve Kuzey Afrika kökenli insanların açık ila koyu kahverengi, yapışkan, nemli kulak kiri olduğunu bulmuşlardır. Buna karşılık, Asyalıların kulaklarındaki vikoz yapı grimsi ve ufalanan bir kıvama sahiptir.

Kulak kiri neden olur?

Bazı insanlar kulaklarında diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla viskoz sıvı üretir. Özellikle yaşlılar aşırı üretimle daha sık mücadele etmek zorunda kalırlar. Kulak kanalını tamamen veya kısmen kapatan bir tıkaç oluşması sık karşılaşılan durumdur. Çok sayıda hoş olmayan semptom bununla ilişkilendirilebilir. Örneğin:

  • İşitme kaybı veya bozukluğu
  • Baş dönmesi
  • Kulak çınlaması
  • Kaşıntı
  • Baskı hissi

Bununla birlikte, başka nedenlerle de kulak kiri tıkacı ortaya çıkabilir. Bazı anatomik koşullar, örneğin kulak kirinin hızla sıkışabileceği özellikle dar veya açılı kulak kanalları gibi tıkaç oluşumuna sebep olabilir.

Gürültü koruması için düzenli olarak balmumu veya pamuk topları takmak ve kulak içi kulaklıkların sık kullanılması da olumlu bir etkiye sahiptir. Ağdayı pamuklu çubuklarla çıkarsanız bile, kulak kanalını hızla birikebilir ve tıkayabilir.

Tıkalı kulaklar nasıl temizlenir?

Kulak kanalında bir tıkaç oluşmuşsa, yapışan kulak kirini gevşetmek gerekir. Bunun için mutlaka bir KBB doktoruna danışmalısınız. Kulak kirini kendi başına çıkarmak doğru yaklaşım değildir. Yaralanmalara da sebep olabilir ancak kulaklarınızı bir uzmana temizletirseniz herhangi bir yaralanma olmayacağından emin olabilirsiniz.

Kulak temizleme yöntemleri nelerdir?

  • Kulak kirini durulayarak çıkarmak: Doktor bir şırınga yardımıyla kulağa ılık su verir bu da tıkacı gevşetir.
  • Kulak kirini emerek çıkarmak: Burada doktor kulağın içine çok ince bir tüp yerleştirir ve bunun içinden tıkacı emer.
  • Kulak kirini mekanik olarak çıkarmak: Tıkaç, bir kanca veya küret ile kulaktan dışarı çekilir.

Bebek kulakları nasıl temizlenir?

Bebeğinizden kulak kiri çıkarırken ekstra özen gösterilmelidir. Çünkü küçük bebek kulakları son derece hassastır. Yanlışlığı kesin olan uygulama şudur: Kulakları pamuklu çubuklar veya diğer nesnelerle delerek ağdayı çıkarma. Bunu yaparken, küçük kulak kanalı neredeyse kaçınılmaz olarak yaralanır. Bu nedenle, kulak kiri söz konusu olduğunda: bebek kulaklarına özellikle dikkat edilmelidir!


Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.