Kulaklarımız güçlü bir kendi kendini temizleme mekanizmasına sahiptir. Kulak kanalının derinliklerinde, serum bezleri yağ, kolesterol ve kolesterol esterleri salgılar kulak kiri olarak adlandırılır.
Bu, alt çene hareket ettiğinde (örneğin çiğneme veya konuşma sırasında) işitsel kanaldan dış kulağa doğru yavaşça hareket eden viskoz, yapışkan bir maddedir. Bu viskoz salgı kir parçacıklarını, yabancı cisimleri ve ölü deri hücrelerini temizler. Dışa çıktıktan sonra kulak kanalının sonunda kulak kiri olarak görünür.
Bu viskoz yapı kulakları temizlemenin yanı sıra başka önemli görevler de yapar: Kulak kanalını esnek tutar ve hem antibakteriyel hem de mantar önleyici etkiye sahiptir, bu da bakteri ve mantarların yayılmasını zorlaştırır. Bu nedenle kulaklarınızdaki kiri temizlememelisiniz.
Kulaklarınızın ne kadar viskoz yapıyı ürettiği kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Genel olarak, yaşlı insanlar gençlerden daha fazlasını yapar. Görünüm ve doku da değişir. Örneğin, araştırmacılar, Kafkasyalıların ve Kuzey Afrika kökenli insanların açık ila koyu kahverengi, yapışkan, nemli kulak kiri olduğunu bulmuşlardır. Buna karşılık, Asyalıların kulaklarındaki vikoz yapı grimsi ve ufalanan bir kıvama sahiptir.
Kulak kiri neden olur?
Bazı insanlar kulaklarında diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla viskoz sıvı üretir. Özellikle yaşlılar aşırı üretimle daha sık mücadele etmek zorunda kalırlar. Kulak kanalını tamamen veya kısmen kapatan bir tıkaç oluşması sık karşılaşılan durumdur. Çok sayıda hoş olmayan semptom bununla ilişkilendirilebilir. Örneğin:
Bununla birlikte, başka nedenlerle de kulak kiri tıkacı ortaya çıkabilir. Bazı anatomik koşullar, örneğin kulak kirinin hızla sıkışabileceği özellikle dar veya açılı kulak kanalları gibi tıkaç oluşumuna sebep olabilir.
Gürültü koruması için düzenli olarak balmumu veya pamuk topları takmak ve kulak içi kulaklıkların sık kullanılması da olumlu bir etkiye sahiptir. Ağdayı pamuklu çubuklarla çıkarsanız bile, kulak kanalını hızla birikebilir ve tıkayabilir.
Kulak kanalında bir tıkaç oluşmuşsa, yapışan kulak kirini gevşetmek gerekir. Bunun için mutlaka bir KBB doktoruna danışmalısınız. Kulak kirini kendi başına çıkarmak doğru yaklaşım değildir. Yaralanmalara da sebep olabilir ancak kulaklarınızı bir uzmana temizletirseniz herhangi bir yaralanma olmayacağından emin olabilirsiniz.
Kulak temizleme yöntemleri nelerdir?
Bebeğinizden kulak kiri çıkarırken ekstra özen gösterilmelidir. Çünkü küçük bebek kulakları son derece hassastır. Yanlışlığı kesin olan uygulama şudur: Kulakları pamuklu çubuklar veya diğer nesnelerle delerek ağdayı çıkarma. Bunu yaparken, küçük kulak kanalı neredeyse kaçınılmaz olarak yaralanır. Bu nedenle, kulak kiri söz konusu olduğunda: bebek kulaklarına özellikle dikkat edilmelidir!
Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ