sağlık haberleri covid koronavirüs atama sağlık personeli alternatif tıp sendika haberleri anne ve çocuk hastalıklar sağlık turizmi sağlık hukuku biyoteknoloji ilaç ve patent
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ellerinizdeki istemsiz titremeler vücudunuzu ele geçirebilir .İstemsiz ve ritmik sallanmaya neden olan Esansiyel Tremor, tedavi edilmediğinde gündelik yaşamı olumsuz etkilemeye başlar. Ellerinizin hafif hafif titremeye başladığını ve daha sonra artış göstererek devam ettiğini mi fark ettiniz? Elleriniz kimi zaman hiç titremezken, kimi zaman size yazı bile yazdırmıyor mu? Ellerde gerçekleşen...
24/04/2021 20:14
Bilim insanları, insan genomunu milyarlarca yıl boyunca koruyacak bir ‘hafıza kristali’ üzerinde depoladı. Dünyanın en dayanıklı dijital depolama ortamı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan bu kristal, insanlığın yok olma riskiyle karşılaşması durumunda genetik kodumuzu koruma amaçlı geliştirildi. Eğer bu plan başarısız olsa bile, cihazın gelecekte, milyarlarca yıl sonra bile, başka bir...
23/09/2024 09:55
Baxter Türkiye Ülke Medikal Direktörü Dr. Tanju Turan Baxter-Hillrom Batı Avrupa Bölgesi’ne Medikal İlişkiler Direktörü olarak atandı. Baxter Türkiye’de üst düzey global atamalar devam ediyor. Baxter Türkiye’de 5 yıldır Ülke Medikal Direktörü olarak görev yapan Dr. Tanju Turan, 1 Ekim itibariyle Baxter – Hillrom “Batı Avrupa Bölgesi Klinik Beslenme ve İlaç Bölümü...
13/10/2022 10:40
Engelli Raporu Nasıl Alınır? Engelli raporu, engellilerin birtakım özlük haklarından yararlanmak adına aldıkları belgeye denilmektedir. Bu raporu almak için, muayene olunması gereklidir. Engelli kişi, bir heyet önüne çıkarak, uzman doktor tarafından tedavi edildikten sonra, değerlendirilme sürecine girilmektedir. Böylelikle, kendisinin rahatsızlığı, bunun süresi ve yüzde oranı da dikkate alınmaktadır. Engelli çalışabilir...
26/08/2021 13:51

Çene Cerrahisi Nerede Var?

Çene Cerrahisi Nerede Var?

 

Çene cerrahisi, ağız ve diş cerrahisiyle birlikte yapılmaktadır. Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı’nda işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu bölümde, ağız, diş ve çene üstünden travmatik, patolojik gelişmeler için çeşitli tıbbi müdahaleler araştırılmaktadır. Nitekim, çenede gelişen yamukluklar veya cerrahi deformasyonlar, konuşma ve görüntü bozukluklarına, çiğneme problemlerine yol açabilmektedir. O noktada da, medikal müdahalenin önemi büyüktür.

Çene cerrahisinde, dişler, ağız, ağız çevresi de devreye girmektedir. Bu yönde, estetik kaygılarla yüz anatomisi de değerlendirildiği için, kalıp çıkarma işi de önem kazanmaktadır. Burada çeşitli operasyonlar uygulanmaktadır.

ağız diş çene cerrahisi

Çene Cerrahisi Nedir?

Çene cerrahisi doktorları tarafından yapılan her türlü müdahalenin olduğu alanda, hastalar çeşitli şikayetlerle başvuruda bulunmaktadırlar. Burada çeşitli tedavi yöntemleri öngörülmektedir. Bu yöntemler, aşağıdaki şekilde sayılabilmektedir:

  • Cerrahi müdahaleyle diş çekimi
  • Kırık dişlerin tedavisi
  • Dudak yarıkları
  • Damak yarıkları
  • Çene tümörü
  • Çene kisti
  • Çene kırıkları
  • Protez uygulamaları

Çene Tümörü Nedir?

Çene tümörü, çene cerrahisinde sıkça karşılaşılan hastalıklardan birisidir. Burada yumuşak dokularda bir büyüme ve şişkinlik meydana gelmektedir. Bunlar kötü huylu tümörler değillerdir. Ama, ağrı yapabildikleri gibi, görüntü kirliliği de yaratabilirler. Yine, çene kistleri de agresiftirler ve tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu anlamda, acilen ameliyat gerekebilir. Doktorunuz dişlerinizi ve ağzınızı da kontrol eder, tümörü çıkarır. Ardından, onu incelenmek üzere laboratuvara iletir. Burada bir patoloji uzmanı teşhisi koyar; bunu ameliyatı yapan doktora geri gönderir. Sonuçla beraber, tedavi sürecinin de içeriği belirlenmiş olur. Çeneyle birlikte, bazı belirtiler dil kanserini de tetikleyebilir. Eğer, çenede kuvvetli bir ağrı varsa, çene hareket ettirilmekte zorlanıyorsa, bu anlamda da ciddi bir teşhis gerekebilir.

Çene Cerrahisi Hastalıkları Nelerdir?

Çene cerrahisi hastalıkları birkaç başlık altında toplanabilir. Bunları aşağıda sayabilmemiz mümkün gözükmektedir:

  • Çene enfeksiyonları
  • Çene tümörü
  • Çenede kist oluşumu
  • Çene sinir rahatsızlıkları
  • Çene eklem rahatsızlıkları
  • Çene kırıkları ya da çene çıkıkları
  • Çene gerilemesi
  • Çene kayıklığı

Bütün bu çene rahatsızlıklarının ortak özellikleri olduğu gibi, birbirinden farklı semptomları da görüldüğü için, kişinin acilen bir uzmana gitmesi önemlidir. Orada yapılan tetkikler neticesinde, uygulanacak tedavi yöntemleri de belirlenecektir. Tedaviler kişinin durumuna göre, özel olarak belirlenmektedir.

en iyi çene cerrahisi

Kimler Çene Cerrahisi Yaptırabilir?

Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma), sedasyon ve genel anestezi şeklinde gelişen tedavi yöntemlerine göre, çene cerrahisi yaptıracak kişilerin, çenelerinde kimi sorunların olması gerekmektedir. Ayrıca, estetik amaçlı olarak da, operasyonlar uygulanabilmektedir. Şeker hastaları bu işlemler yapılırken risk grubunda sayıldıkları için, onların ayrıca kontrolden geçmeleri de gerekmektedir.

Çene Cerrahisi İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?

Çene cerrahi işlemlerinde implant uygulaması yapılabilmektedir. Çene kemiğine takılan protezlerin tutması adına yapay diş kökleri yerleştirilmektedir. All On-4 tekniğiyle de, 4 implant ile dişler yapılabilmektedir. Böylece, dişlerle beraber çenenin kullanımı da efektif hale gelmektedir. Çene cerrahisi devlet hastanesi servislerinin ilgili bölümlerinde de uygulanabilmektedir.

Çene Cerrahisi Yaptırırken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

Çene cerrahisi ameliyatlarının öncesi ve sonrası oldukça önemlidir. Bu yüzden, kişilerin doktorlarının tavsiyelerini yerine getirmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu tavsiyeler ameliyat öncesinde ve sonrasında aşağıdaki gibi şekillenmektedir:

  • Çene cerrahisi yaptırmadan önce, herhangi bir kronik rahatsızlığınızın olmadığı mutlaka tespit edilmelidir. Böyle bir durum varsa da, mutlaka belirtilmelidir.
  • Kullandığınız her türlü ilaç da doktora bildirilmelidir. Lokal anestezi ameliyatlarında genellikle tok olunması gerekmektedir.
  • Ameliyat günü dişlerin fırçalanması, tıraş olunması, herhangi makyaj yapılmaması ve kozmetik bakım ürünü kullanılmaması rica edilmektedir.
  • Ameliyat gerçekleştikten sonra, steril tampon yarım saat boyunca sıkıca ısırılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra 2 saat yemek yenmemelidir.
  • Ameliyattan sonra, 1 gün boyunca dişler asla fırçalanmamalıdır.
  • Yazılan ilaçlar eczaneden edinilip, düzenli kullanılmalıdır.
  • Beklenmeyen bir ağrı ya da acı varsa, doktora gidilmelidir. Bazen, kişiler bu ameliyatlar sonrasında enfeksiyon da kapabilmektedirler.

Çene eklemi tedavisi İzmir şehrinde sıkça yapılmaktadır. Orada birçok özel muayene merkezi ya da özel hastane mevcuttur. Bu cerrahi işlemler devlet hastanelerinde de yapılabilir. Lakin, çene oldukça hassas bir bölge olduğundan ötürü, özel bir doktora gidilmesi önerilmektedir.

Sizlere bu makalemizde ağız , diş ve de çene cerrahisi hakkında  bilgi vermeye çalıştık. Umarız faydalı olabilmişizdir. Merak ettiğiniz tüm sorularınızla alakalı bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız 

Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için lütfen tıklayınız 

 

Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.