Tüm dünyada yaklaşık 180 milyondan fazla insanı etkileyen renk körlüğü, günlük yaşamı zorlaştıran bir hastalıktır. Mavi, yeşil ve kırmızı renkleri ayırt etmekte güçlük vardır.
Renk körlüğü nedir?
Daltonizm olarak da adlandırılan renk körlüğü, görme eyleminin parçası olan sinirlerin işlevini kaybetmesinden mütevellit renklere ait dalga boylarına ait ışınların beyne iletilmesinde sorun vardır. Nihai olarak da kırmızı ve yeşil renkler birbirine karıştırılarak algılanır.
İnsan gözünde fotoreseptör olarak adlandırılan üç farklı koni hücresi vardır. Eğer bunların çalışmasında herhangi bir sorun yoksa insanlar normal görürler. Eğer bunlardan irisinin çalışma kusuru varsa insanlar renk körü olurlar.
Renk körlerinin büyük ekserisi renk körü olduklarını anlayamazlar. Genellikle kırmızı ve yeşil renkleri karıştırırlar. Etraflarını gri renkte gördüklerine dair de bir kanı yaygın olsa da bu tüm renk körü hastaları için geçerli değildir. Renk körlüğü olan hastaların bir kısmı kısmi renk körü iken bir kısmı ise tam renk körüdür. Kısmi renk körü olanlar mavi, yeşil kırmızı renkleri ayırt edemezlerken tam renk körü hastaları ise etraflarındaki renkleri siyah, beyaz, gri ve tonları olarak görürler.
Renk körlüğü tanısı nasıl konulur?
Renk körlüğü hastaları, hastalığa ait bulguları fark etmekte zorlandıkları için genellikle çocukluk çağında tanı konmaz. Tanının konması renk körlüğüne özgü testlerin yapılması ile mümkün olur.
Toplamda 38 farklı test plağından oluşan Ishihara kartları, psödoizokromatik olarak isimlendirilir. Bu kartlarda farklı şekilde tasarlanmış sayı ve çizgiler vardır. Bu kartlarda tasarlanmış sayı ve çizgiler normal insanlar tarafından rahatlıkla okunabiir ve ayırt edilebilir. Ancak renk körü kişiler bu renkleri ayırt için farklı rakam ve şekilleri tespit eder ve renk körü olup olmadıkları test edilmiş olur.
Renk körlüğü tedavisi
Renk körlüğü büyük çoğunlukla genetik kökenli olsa da az bir kısmı göze temas edebilecek zararlı maddeler dolayısıyla da oluşur. Ne yazık ki bugün renk körlüğünün tedaisi yoktur.
Ancak günlük hayatlarını devam ettirebilmeleri için, mesela trafik ışıklarını ayırt etmeleri açısından kromojen filtreli gözlük ve lensler kullanılır
Renk körlüğü hastalığı kişiden kişiye farklı belirtiler gösterir ve sınıflandırılmaları da kişinin etrafındaki renkleri algılamasına göre yapılır.
Monokromatik renk körlüğü: Monokromatik renk körlüğünde, gözdeki üç farklı koni hücresinin tamamında sorun vardır. Bu renk körlüğüne sahip insalar çoğunlukla renkleri koyu ve açık renk şeklinde sınıflandırırken, diğer renkleri ayırt etmekte güçlük çekerler. Renk körlüğü hastaları içerisinde en az görülen tiptir.
Renk körü hastalığına sahip olan bireyler renk körlüğünü çoğunlukla çok geç farkettiklerinden dolayı bu hastalığın sonradan oluştuğunu düşünürler. Ancak büyük çoğunluğu genetik kusurdur ve doğuştan beri vardır. Nadiren bazı hastalarda göz retinasında oluşan travma sonucu oluşan zararlar, zararlı maddelerin göze temas etmesi gibi olayların sonucunda renk körlüğü ile karşılaşılabilir. Renk körlüğü erkeklerde kadınlara göre 20 kat fazla görülür.
Bizimle iletişime geçmek için TIKLAYINIZ
Bizi sosyal medya hesaplarımız üzerinden takip etmek için TIKLAYINIZ