Başlıklar
Ev Hemodiyalizi nedir? Ev hemodiyalizi, normalde diyaliz merkezleri veya hastanelerde yapılan diyaliz işleminin hastanın kendi evinde uygulanmasıdır.
Diyaliz merkezleri veya hastanelerde uygulanan 4 saalik diyaliz seansının daha uzun süreye yayılması ve evde uygulanabilir olmasıyla beraber hasta konforu artarken, beklelenen yaşam süresi de uzamaktadır.
Normal sağlıklı insanlarda böbrek 2 saat çalışarak fonksiyonunu yerine getirir. Diyalizde ise bu fonksiyonlar diyaliz cihazı ile seans uzunluğu kadar zamanda yerine getirilir. Yapılan diyaliz ile üre ve böbrek yetmezliğinde ortaya çıkan toksinlerin vucuttan uzaklaştırılması sağlanmaya çalışılmaktadır.
Hastanede veya diyaliz merkezlerinde bu işlem haftada üç gün 4 saat civarında süre ile yapılmaya çalışılmaktadır. Oysa Ev hemodiyalizi ile hasta diyalizi istediği saatte (gece ya da gündüz) istediği sürede evde daha konforlu bir ortamda yapabilmektedir.
Böylelikle daha kaliteli yapılan diyaliz ile beraber hastanın yaşam kalitesi de artacak aynı zamanda böbrek yetmezliğinin vücuda vereceği kronik hasarlar o kadar geciktirilmiş olacaktır. Bu da beklenen yaşsam sresini arttıracaktır.
Böylelikle ilaç kullanımı da azalacaktır. Pek çok hastanın kullanmak zorunda olduğu tansiyon, fosfor ya da kan ilaçlarının kullanımı da azalmış olacaktır.
Yine diyaliz hastalarında seans esnasında görülen ani tansiyon düşmmesi, kramp gibi sorunlar neredeyse tamamen kaybolmaktadır. Kalp fonksiyonlarında iyileşme sağlanacaktır.
Yapılması gereken diyet daha yumuşak olacak ve genellikle tuz ksıtlaması hariiç diyete nadiren ihtiyaç duyulacaktır. Seksüel fonksiyonlarda iyileşme olacak kadın doğurganlığı da olumlu yönde etkilenecektir.
Evde hemodiyaliz uygulaması; eğitim verilmiş ve ev hemodiyalizini uygulayabileceği belgelenmiş hasta ve/veya yardımcısı tarafından hastanın evinde gerçekleştirilir. Hastanın yalnız kendi kullandığı diyaliz cihazı evde bulundurulur.
Evde hemodiyaliz uygulaması, hastanın istediği saatte istediği sürede yapabildiği diyalizdir. Diyaliz yapma konusunda gerekli eğitimleri alan ve evde hemodiyaliz yapabilecek yetkinliğe sahip hasta veya hasta yakını tarafından diyaliz cihazına bağlanarak yapılır. Ayrıca bir sağlık personeli ihtiyacına gerek duyulmaz.
Ülkemizde bin civarında diyaliz hastası evde hemodiyaliz yapmaktadır. Hasta sayısı açısından Avrupa’da en çok evde hemodiyaliz hizmeti olan 3. ülke konumundayız.